PADEC V PLANICI

Po planiškem padcu zbujen iz kome, že govoril z mamo in dekletom

Zbudil se je in diha sam.
Fotografija: Daniel Andre Tande po padcu med tekmo. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Daniel Andre Tande po padcu med tekmo. FOTO: Matej Družnik, Delo

Norveški smučarski skakalec Daniel Andre Tande, ki je v četrtek v poskusni seriji finala svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici v Planici grdo padel, se je ponoči zbudil iz umetne kome in že komuniciral z najbližjimi, je na twitterju sporočil vodja norveških skakalcev Clas Brede Brathen.

»Daniel se je ponoči zbudil in že govoril z dekletom in mamo. Hvala vsem fantastičnim ljudem v Planici, ki so ga nemudoma oskrbeli, UKC Ljubljana in Tomiju Trbovcu (tiskovni predstavnik SZS),« je 52-letni šef panoge na Norveškem zapisal na twitterju.
image_alt
Groza v Planici: Tande je bil nezavesten, intubiran in mehansko predihavan

»Pri Danielu je bil ponoči opazen velik napredek. Zbudil se je in diha sam. Z respiratorja smo ga odklopili ob 6. uri zjutraj in vse je potekalo brez težav. Pogovarjal se je tudi že z družino,« pa je kasneje za norveško smučarsko zvezo potrdila zdravnica norveške skakalne ekipe Guri Ranum Ekas.

V nedeljo so iz norveške reprezentance sporočili, da je 27-letni skakalec uspešno prestal začetno fazo zbujanja iz umetne kome ter da sta v Slovenijo prispeli njegova mati in dekle.

Norvežana so v četrtek po padcu najprej oskrbeli v izteku letalnice, nato pa s helikopterjem odpeljali v Univerzitetni klinični center v Ljubljani. V reševalno vozilo so ga sprejeli nezavestnega, morali so ga intubirati. Po stabilizaciji pa so ga s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana, kjer so skakalca obdržali v umetni komi, a že v petek sporočili, da je njegovo stanje stabilno. Tande si je med drugim zlomil ključnico in ima prebodeno pljučno krilo, na srečo pa pri grdem padcu ni utrpel poškodb možganov ali vratu.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas