EURO 2020

Nokavt zamajal Francijo

Na nogometnem euru 2020 je veliko presenečenje pripravila Švica, ki je po strelih z 11-m premagala prve favorite; v četrtfinalu po trilerju proti Hrvatom še Španci.
Fotografija: Med razočaranimi navijači v Bukarešti je bil tudi Wilfried Mbappe, oče velikega osmoljenca Kyliana. FOTO: Franck Fife/Reuters
Odpri galerijo
Med razočaranimi navijači v Bukarešti je bil tudi Wilfried Mbappe, oče velikega osmoljenca Kyliana. FOTO: Franck Fife/Reuters

Francoska javnost si še ni opomogla od zaušnice z vseh vetrov sestavljenih sosedov, ki se na Nacionalnem štadionu v Bukarešti niso vdali niti po zaostanku z 1:3 le 15 minut pred koncem. Odločilno enajstmetrovko je zapravil Kylian Mbappe, junak je bil švicarski vratar Yann Sommer. Švica je zmagala z 8:7 (3:3, Karim Benzema 57., 59., Paul Pogba 75.; Haris Seferović 15., 81., Mario Gavranović 90.) in se uvrstila v četrtfinale nogometnega eura 2020.

Ponedeljkov festival golov so začinili še Španci in Hrvati, ki so po hudem boju v podaljšku izgubili s 3:5 (3:3, Pedri avt., 20, Mislav Oršić 85., Mario Pašalić 90.; Pablo Sarabia 38., Cesar Azpilicueta 57., Ferran Torres 77., Alvaro Morata 100., Mikel Oyarzabal 103.)

Posledice senzacionalnega nogometnega poraza Les Bleus bodo najbrž še prišle na plan. Mediji so bili kratki in jasni v prvih odzivih. »Razočaranje (La Parisien); Izhod skozi zadnja vrata (Quest, Bordeaux); Visoka grobnica (La Voix du Nord); Izničeno (L'Equipe) so delno z regionalnim pridihom pospremili dramatično tekmo in z različnimi ocenami.

Za komentatorja dnevnika Le Monde Kylian Mbappe ni bil glavni krivec. »Ni bilo več Antoina Griezmanna, Karima Benzemaja in vemo, kako se lahko razplete zadnji strel, ali greš v pekel ali pa v nebesa. On je pri 22 letih prevzel odgovornost. Očitajo mu, da preveč igra lažno skromnost, ampak on je dvignil palec in presodil, da mora biti zadnji strelec. Preostalo vemo, Kylian je zdaj krivec,« je zaščitil osmoljenca, ki je uro po tekmi čivknil:
»Neizmerno sem žalosten. Žal mi je, želel sem pomagati moštvu, a mi ni uspelo.«

Poročevalci pri največjem športnem dnevniku L'Equipe in spletni »strokovnjaki« so si bili podobni v ocenah. Novinarji so Mbappeju prisodili štirico, »spletkarji« dobro dvojko. Najslabša je bila obrambna linija, prva tarča pa Clément Lenglet. Karim Benzema je bil najboljši z osmico.
»Morava se pogovoriti,« je za francoske medije o statusu selektorja Didierja Deschampsa po nokavtu pojasnil prvi mož Nogometne zveze Francije (FFF) Noël Le Graët. Že skoraj 80-letni Bretonec, nekdanji župan Guingampa in predsednik tamkajšnjega kluba ter tudi uspešni poslovnež v prehrambni industriji, je zavzel umirjeno držo. Spretni nogometni funkcionar je dal v preteklosti jasno vedeti, kam se bo obrnil, ko bo treba. Tako kot je tarča kritikov, Deschamps, že prej napovedal, kdo bo njegov naslednik.


Vse oči so zdaj uprte v Zinedina Zidana. Deschamps ima še pogodbo do SP v Katarju prihodnje leto, a njegove plače 3,5 milijona evrov na leto tako mogočni organizaciji, kot je FFF, ki ima na leto približno 220 milijonov evrov prihodkov, ne bi bilo težko izplačati.
Zato so bile še posebno sporočilne besede nekdanjega trikolora Patricka Vieire.

»Žalosti me, ker preprosto niso priznali, da je v tej tekmi zmagala boljša reprezentanca. Res sem razočaran nad odnosom na igrišču, niso imeli značaja in bilo je očitno pomanjkanje osebnosti. Mislim, da je bila to slaba reprezentanca, brez enotnega duha. Posamično imamo kakovost, ki ustvarja razliko, a moštveno smo bili debelo za Švicarji,« je zasadil nož Vieira in dal vedeti, da se pri karizmatičnem, mrkem in avtoritativnem Zizouju balerinam s tržno vrednostjo prek milijarde evrov (največ med reprezentancami na EP) ne bi pisalo dobro. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije