TENIS

Niti krči ga niso ustavili na poti do sanjskega mejnika

Rafael Nadal še enajstič osvojil lovoriko na odprtem prvenstvu Francije.
Fotografija: Rafael Nadal ostaja teniški kralj Pariza. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Rafael Nadal ostaja teniški kralj Pariza. FOTO: Reuters

PARIZ – Kdor je pričakoval, da bo princ Dominic Thiem, ki je pred začetkom odprtega prvenstva Francije osvojil svojo deseto turnirsko lovoriko (Lyon), v velikem finalu drugega letošnjega tekmovanja za grand slam zagrenil življenje pariškemu kralju Rafaelu Nadalu, se je močno uštel. Najboljši avstrijski teniški igralec preprosto ni bil kos španskemu zvezdniku, ki je bil v zaključnem dvoboju pred 15.000 gledalci, med katerimi so med drugimi sedeli sloviti glasbenik Roger Waters (Pink Floyd), filmski igralec Hugh Grant in nekdanji nogometaš Zinedine Zidane, razred zase.


Nadal je namreč igral, kot da bi bil z drugega planeta, tekmeca iz Lichtenwörtha (vzhodno od Dunajskega Novega mesta) odpihnil z igrišča v treh nizih ter po manj kot treh urah igre slavil odmevno zmago s 6:4, 6:3 in 6:2. Tako si je kljub krčem v prstih priigral še 11. lovoriko na tem tekmovanju in izenačil 45 let star rekord Avstralke Margaret Court, ki je med letoma 1960 in 1973 enajstkrat zmagala na odprtem prvenstvu Avstralije. »To je res neverjetno! O tem, da bi tolikokrat zmagal v Parizu, ne moreš niti sanjati,« ni skrival navdušenja 32-letni as z Majorke, potem ko je osvojil četrti letošnji turnir po Monte Carlu, Barceloni in Rimu.

Že 17. lovorika za grand slam

Skupno je to že njegova 17. lovorika za grand slam. Več – 20 namreč – jih je osvojil zgolj švicarski šampion Roger Federer. Z zmago, s katero je potrdil prvo mesto na lestvici moškega teniškega združenja ATP, si je Nadal prislužil ček za 2,2 milijona evrov, poraženi Thiem, ki se je prvič prebil v sklepno dejanje tovrstnega tekmovanja, pa se je moral (po)tolažiti s polovico manjšo vsoto. »V finalu sem prikazal svoj najboljši tenis na tem turnirju,« je ocenil Rafa, ki ga na poti do novega podviga niso mogli ustaviti niti krči v prstih.

Rafael Nadal ostaja teniški kralj Pariza. FOTO: Reuters
Rafael Nadal ostaja teniški kralj Pariza. FOTO: Reuters

Priznal pa je, da so bili trenutki, ko ni mogel odpreti dlani, zanj kar precej zastrašujoči, zato je bil toliko bolj vesel, da se je razpletlo, kot se je. Zatem se je obrnil še k osem let mlajšemu tekmecu in mu namenil naslednje spodbudne besede: »Turneja potrebuje takšnega igralca, kot je Dominic. Prepričan sem, da boš nekega dne tu stal kot zmagovalec.« Thiem mu ni ostal dolžan: »Še zdaj imam pred očmi, kako si leta 2005 prvič osvojil ta turnir. Takrat sem imel 11 let, zdaj pa sem se s teboj pomeril v velikem finalu. Upam, da bom tu odigral še več zaključnih dvobojev in enkrat tudi dvignil pokal – najraje po zmagi nad teboj, Rafa.« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije