ROKOMET

Ni strahu pred polno Veszprem Areno

Slovenski rokometaši se hočejo prek Madžarov prebiti na SP. Gašper Marguč meni, da so proti vzhodnim sosedom manjši favoriti.
Fotografija: Gašper Marguč Foto: Reuters
Odpri galerijo
Gašper Marguč Foto: Reuters

LJUBLJANA – Če je kdo zaradi neuspešne klubske sezone slabše volje prišel na priprave slovenske rokometne reprezentance za kvalifikacijski tekmi z Madžarsko za uvrstitev na svetovno prvenstvo leta 2019, potem je to Gašper Marguč. Njegov Veszprem je namreč po enajstih letih znova ostal brez naslova madžarskih prvakov, od Marguča ter drugih Slovencev v dresu kluba z Blatnega jezera Blaža Blagotinška in Dragana Gajića je bil po sezoni 2006/07 spet uspešnejši Szeged, ki v svojih vrstah premore Mateja Gabra, Maria Šoštariča, Staša Skubeta in od naslednje sezone tudi Nika Henigmana.

Da bi bila Veszpremova negativna bera polna, je ambiciozni rokometni kolektiv v ligi prvakov po zaslugi danskega Skjerna izpadel že v osmini finala. Nič čudnega, da je Veszpremovo klubsko vodstvo svoje razvajene rokometaše kaznovalo tako, da jih je udarilo po žepih, igralci so bili od marca na minimalni plači za madžarske razmere, prejeli so le 444,69 evra na mesec. Veljakom Veszprema se je pozneje le otoplilo srce, fantje so mesečne dohodke dobili izplačane v polni vsoti po pogodbi, niso pa prejeli premij. Le kaj bi jih, ko pa so v letošnji sezoni osvojili, sicer že desetič zapored, le madžarski pokal.
Gašper Marguč Foto: Reuters
Gašper Marguč Foto: Reuters

O Madžarih, tekmecih za pot na mundial, ima ravno Gašper Marguč največ povedati, saj jih zelo dobro pozna. »Kompletno gledano so dobra ekipa, težka naloga jih bo izločiti. Da je povratna tekma v Veszpremu, pa ne igra vloge, ne bi rekel, da je to za njih kakšna velika prednost. Možnosti so petdeset-petdeset, na obeh tekmah smo v vlogi manjšega favorita, verjamem, da nas tudi polna Veszprem Arena ne more prestrašiti,« meni Marguč.

»Szegedova igralca, levi zunanji Richard Bodo in krožni napadalec Bence Banhidi, sta bila v madžarskem prvenstvu na finalnih tekmah proti nam odlična, menim, da so določeni rokometaši v zelo dobri formi, na te bo treba še posebno paziti. Če se razigrajo, so zelo nevarni,« je Marguč ovrgel misli, da je zaradi Veszpremove slabe sezone padla tudi samozavest v madžarski reprezentanci, ki pa jo sestavljajo tudi člani prvaka Szegeda.

Politično brez težav

No, na seznamu reprezentantov je za zdajšnjo akcijo tudi njegov brat Gal, tako kot Gaši igra na položaju desnega krila. »Zelo sem vesel, da je prvič na seznamu članske izbrane vrste. To je velik korak naprej zanj, zagotovo se bo trudil in boril, ali bo to na koncu dovolj, da bo v ekipi, pa bo odločil selektor. Na desnem krilu je že tako ali tako velika konkurenca, a ta je lahko le pozitivna,« je nadaljeval tako kot brat otrok celjske rokometne šole. Mimo klubske problematike seveda ni šlo. »Sezone zagotovo ne moremo oceniti kot uspešne, a klub ima dolgoročne cilje tudi za naprej. Ta sezona ne bo ničesar spremenila, tudi politično zaradi volitev, saj je zmagala prava stran, ne bo nobenih težav.

Tudi trener Ljubomir Vranješ ostaja. Razočaranje je bilo seveda prisotno, a ni nobene krize, razšli smo se dokaj mirno,« strasti na panonski ravnini pomirja Celjan, ki za to reprezentančno akcijo, zaradi vpoklica brata Gala, vseeno ne bo zamenjal sostanovalca v hotelskih sobah. To ostaja Miha Zarabec. Bo pa brata pod okrilje vzel vratar Urban Lesjak. »Njemu popolnoma zaupam,« se je še pošalil Gašper Marguč. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije