SKOKI

Nemški trener besen pokazal na krivce

Avstrijec Stefan Kraft si želi kolajno na domačem SP v Seefeldu. Najboljši Slovenec Timi Zajc v Zakopanah 4,8 točke za stopničkami.
Fotografija: Avstrijec Stefan Kraft leti vse dlje. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Avstrijec Stefan Kraft leti vse dlje. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Avstrijski skakalni as Stefan Kraft si je neverjetno hitro opomogel od šoka, ki ga je doživel na novoletni tekmi v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je pristal na predzadnjem, 49. mestu! Že na naslednji preizkušnji v Innsbrucku je moral namreč premoč priznati zgolj vzhajajočemu japonskemu zvezdniku Rjojuju Kobajašiju, nakar je nanizal še tretje mesto v Bischofshofnu ter četrto in drugo v Predazzu.
Avstrijec Stefan Kraft leti vse dlje. FOTO: Reuters
Avstrijec Stefan Kraft leti vse dlje. FOTO: Reuters

Bilo je le še vprašanje časa, kdaj bo spet skočil čisto na vrh. To mu je predvčerajšnjim uspelo v Zakopanah, kjer je po skoraj dveh letih, po velikem finalu v Planici 2017, spet okusil slast zmage v svetovnem pokalu (skupno 13.). »Zares sem vesel, da sem spet slišal avstrijsko himno v svojo čast. V zadnjem obdobju mi je šlo iz vikenda v vikend bolje, iz skoka v skok sem bil bolj zanesljiv. Moj tokratni nastop v prvi seriji je bil res dober, pred drugim pa sem bil celo malo živčen. A sem kljub temu v finalu zavestno tvegal in zares sem srečen, da se mi je izšlo,« je bil do ušes nasmejan 25-letni skakalec iz Goldegga na Solnograškem, potem ko je prekinil skoraj dve leti trajajočo (avstrijsko) sušo med svetovno elito, kar zadeva prva mesta.

Kot je pripomnil, bo poskušal zmagovite občutke s skakalnice Wielka Krokiew čim bolj vtisniti v svoj spomin in paziti, da ga ne bi zajela prevelika evforija. Svojega velikega cilja v tej sezoni pa ne skriva več. »Želim si kolajno na domačem svetovnem prvenstvu v Seefeldu (med 19. februarjem in 3. marcem),« je poudaril Kraft, ki sta se mu v Zakopanah najbolj približala – oba na Slatnarjevih smučeh – drugouvrščeni Norvežan ​Robert Johansson in tretjeuvrščeni Japonec Jukija Sato.
 

Skupaj z Rjojujem Kobajašijem


Veliko od zmagovalnega odra ni ločilo niti najboljšega Slovenca Timija Zajca, ki je s sedmim mestom (delil si ga je s Kobajašijem in Nemcem Stephanom Leyhejem) za Kraftom zaostal za 9,8, za Satom pa le za 4,8 točke. Tokrat je bil 18-letni up iz SSK Ljubno BTC resnično zrel za svoje krstne stopničke, navsezadnje je bil vse od uradnega treninga (4. in 3. dosežek) prek kvalifikacij (3.) do poskusne serije (3.) v ospredju.

»Čeprav sem do tekme kazal še boljše skoke, sem zadovoljen z doseženim; sedmo mesto je dober rezultat,« je omenil Zajc, ki si bo preizkušnjo na Poljskem zapomnil tudi po tem, da si je uvrstitev prvič delil še z dvema tekmecema. V čedalje boljši formi je tudi Anže Lanišek, ki je s 13. mestom izvlekel svoj tretji najboljši dosežek v sezoni, medtem ko si je Domen Prevc (23.) priskakal prve točke v tem koledarskem letu. V skakalnih krogih še precej odmeva tudi nesrečni sobotni padec Davida Siegla, ki si je po pristanku pri 142,5 metra strgal križno vez v desnem kolenu. Zaradi tega v nemškem taboru ne skrivajo jeze nad tistimi, ki so vodili ekipno preizkušnjo.


»Tekmovalno razsodišče si je privoščilo veliko napako, da po rekordnem skoku Markusa Eisenbichlerja (143 m) ni skrajšalo naleta,« je glavni trener nemške reprezentance, Avstrijec Werner Schuster, s prstom pokazal na krivce (vodja tekmovanja je bil Poljak Ryszard Gunka) za hudo poškodbo 22-letnega Nemca, za katerega se je sezona tako že končala. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije