BIATLON

Na Pokljuki že klic zime 2021

Biatlon: Bled naj bi med SP ponudil drugačno podobo kot pred dvajsetimi leti. Državna prvaka Tršan in Klemenčičeva, zdravstvene težave Faka in Pojetove.
Fotografija: Uroš Velepec ne zganja alarma zaradi Fakovega bolečega grla. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Uroš Velepec ne zganja alarma zaradi Fakovega bolečega grla. FOTO: Leon Vidic

BLED – Zima resda še ne trka na vrata, ne nazadnje se poletje komaj preveša v jesen, a vseeno so to soboto na Pokljuki, že tri desetletja prepoznavnem središču slovenskega biatlona, misli uhajale v zimske mesece. Slovenski biatlonci so namreč tekmovali za domače naslove na rolkah, obenem se je uradno začela promocija svetovnega prvenstva, ki bo februarja 2021 pri nas.

Gorenjska planota bo drugič gostila največje tekmovanje v biatlonu, vseeno pa časov izpred 20 let, na Pokljuki je bilo namreč prvo prvenstvo februarja 2001, ne kaže primerjati z današnjimi. Takrat na Bledu in v Bohinju ni bilo čutiti utripa velikega tekmovanja, sodeč po sobotnem dogajanju in uradnem odprtju tako informativne točke prvenstva v Triglavski roži kot tudi uradnega lokala prvenstva, restavracije Špica ob Festivalni dvorani, so se prireditelji že zdaj resno lotili promocije tekmovanja v sicer pisanem obdobju zimskih svetovnih prvenstev pri nas, saj bo še leto prej (2020) planiški šampionat v smučarskih poletih, nakar bo lepo zgodbo zaokrožil največji dogodek zimskega športa doslej pri nas: SP v nordijskem smučanju 2023.

»Zdaj imam še več dela kot takrat, ko sem bil zaposlen pri Slovenski vojski in vodil zbor za biatlon SZS,« je malce za šalo, malce pa zares dejal Peter Zupan, zdaj predsednik ŠD Pokljuka in zategadelj tudi zelo vpleten v priprave omenjenega spektakla. Z Blažem Repincem, novim predsednikom biatlonskega zbora, in novim generalnim sekretarjem mednarodne zveze Niklasom Carlssonom je ob slovesnosti na stadionu podpisal posebno pogodbo o podrobnostih izvedbe tekmovanja. Sicer bo sodeč po strojih, ki tam že brnijo, pokljuška arena za generalko prvenstva, tekmo svetovnega pokala januarja 2020, dobila vsaj delno prenovljeno podobo, končna, za približno 15.000 gledalcev, bo razgrnjena tik pred biatlonskim praznikom 2021.

Obenem so tekmovali tudi za naslove v sprintu, v članski konkurenci sta ga osvojila Rok Tršan in Polona Klemenčič. Vodilnih reprezentantov moške in ženske vrste, Jakova Faka in Urške Poje, ni bilo na startu zaradi zdravstvenih težav, kajpak so se navzoči hitro ustrašili, kaj se dogaja s prvim, sicer srebrnim olimpijcem, saj mu je sleherna bolezen tudi v zadnji sezoni hitro podrla načrte.

»Zdaj k sreči ne kaže zganjati alarma. Opravil je odlične poletne priprave, ponedeljkovo testiranje na fakulteti za šport je potrdilo, da je še bolje pripravljen kot v olimpijski sezoni. Škoda, da tega tu ni mogel potrditi, a bolečina v grlu je klicala k počitku,« je obrazložil trener Uroš Velepec, ki se veseli nekaj prostih dni na Pagu. Ta teden bo namreč za biatlonce počitniški, naslednji takšen bo aprila, torej po koncu sezone ... 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije