FORMULA 1

Max pobesnel po brazilski sambi

V São Paulu zmaga Hamiltonu, lovorika Mercedesu. Esteban Ocon preprečil slavje mladega Nizozemca.
Fotografija: Max Verstappen (levo) se je le težko sprijaznil z drugim mestom za zmagovalcem Lewisom Hamiltonom. Tretji je bil v São Paulu Finec Kimi Räikkönen (desno). Foto: AFP
Odpri galerijo
Max Verstappen (levo) se je le težko sprijaznil z drugim mestom za zmagovalcem Lewisom Hamiltonom. Tretji je bil v São Paulu Finec Kimi Räikkönen (desno). Foto: AFP

LJUBLJANA – Angleški šampion Lewis Hamilton je z zmago na veliki nagradi Brazilije (že 10. letošnjo in skupno 72.) le še potrdil peti naslov svetovnega prvaka v formuli 1, skupaj s finskim moštvenim sotekmovalcem Valtterijem Bottasom, ki je pristal na petem mestu, pa sta Mercedesu že pred velikim finalom v Abu Dhabiju (25. novembra) zagotovila tudi peto zaporedno konstruktorsko lovoriko.

Max Verstappen (levo) se je le težko sprijaznil z drugim mestom za zmagovalcem Lewisom Hamiltonom. Tretji je bil v São Paulu Finec Kimi Räikkönen (desno). Foto: AFP
Max Verstappen (levo) se je le težko sprijaznil z drugim mestom za zmagovalcem Lewisom Hamiltonom. Tretji je bil v São Paulu Finec Kimi Räikkönen (desno). Foto: AFP

Toda moralni zmagovalec dirke v São Paulu je bil Red Bullov mladi as Max Verstappen, ki je brazilsko sambo začel s petega startnega položaja, s katerega se je po zaslugi uspešne strategije in brezkompromisnih manevrov hitro prebijal v ospredje. Ko je v 40. krogu na ciljni ravnini dirkališča Joséja Carlosa Paceja s svojim rdečim bikom RB14 švignil še mimo Hamiltona in prevzel vodstvo, se je že zdelo, da mu druga zaporedna zmaga po mehiškem slavju ne more več uiti.

A se je znova uresničil znameniti dirkaški rek, da moraš, če hočeš biti prvi, prvo priti na cilj – in to brez težav! Verstappna tokrat niso obšle. V 44. krogu mu je namreč račune oziroma pot prekrižal (ali bolje rečeno presekal) za krog zaostali Francoz Esteban Ocon (Force India/Racing Point), ki je – namesto da bi se v širokem loku izognil vodilnemu Nizozemcu – trčil vanj?!
 

Vzgojna kazen


"Prekleti idiot!" je po radijski zvezi zamomljal Verstappen, potem ko se je s svojim dirkalnikom zavrtel s proge in izgubil malo prej težko prigarano vodstvo, v katerem se je v tistih trenutkih spet znašel Hamilton. Max se je nato z nekoliko načetim rdečim bikom spet pognal v lov za 33-letnim Angležem, se mu približal na poldrugo sekundo (v cilju + 1,469, Ferrarijevo čast je s 3. mestom reševal Kimi Räikkönen + 4,764), za kaj več pa mu je zmanjkalo časa. Med vračanjem proti boksom je kar pihal od jeze.

"Upam, da mi idiot zdaj ne bo prišel pred oči," je besno siknil Verstappen, a se mu želja ni uresničila. Ko je zagledal Estebana na tehtanju, se mu je kar stemnilo pred očmi. Pospešil je korak in šel naravnost do njega ter kot pobesneli Max, kakor ga tudi kličejo, večkrat grdo odrinil leto starejšega Francoza, da je tega kar odneslo s tehtnice. Če ne bi bili zraven drugi dirkači in predstavniki moštev, bi Ocona, ki ni hotel prevzeti krivde za trčenje ("Pustil mi je premalo prostora."), verjetno še udaril. Kakor koli že; Nizozemec si je s svojim vedenjem, ki seveda ne spada v šport, prislužil (vzgojno) kazen.


Zaradi odrivanja bo moral namreč opraviti dva dneva družbenokoristnih del pod okriljem Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA). Najverjetneje bo moral sodelovati v njeni kampanji za več strpnosti in večjo varnost v cestnem prometu, kar je eden od projektov, na katere tako zelo prisega Jean Todt, predsednik FIA.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije