HOKEJ

Ko je derbi, je to dan D

Danes v Tivoliju jubilejna 500. hokejska tekma Ljubljančanov in Jeseničanov. Že prej bodo na stare čase spomnili Beribak, Kontrec, Kopitar, Razinger.
Fotografija: Tekme Olimpije in Jesenic so vedno ponujale razburljiv boj na ledu. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Tekme Olimpije in Jesenic so vedno ponujale razburljiv boj na ledu. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA – Resda tokrat ne gre niti za naslov državnih prvakov niti za kakšno odločilno izhodišče v končnici alpske lige, vendar današnji derbi hokejistov SŽ Olimpije in Sij Acronija Jesenic v ljubljanski dvorani Tivoli (17.30) vseeno privablja posebno pozornost. Velika tekmeca sta po dolgih 65 letih zanimivih medsebojnih dvobojev prišla do jubilejne številke 500.

O izenačenosti priča razmerje zmag, to pred današnjo predstavo znaša 236:235 za Gorenjce, cilj gostiteljev derbija je jasen – izenačiti ta skupni izid. Remijev, odkar so tudi v slovenskem hokejskem prostoru uvedli podaljšek in kazenske strele, ni več, v preteklosti sta se večna tekmeca 28-krat razšla brez zmagovalca. Zdaj vloga favorita pripada bolj izkušenemu in tudi zanesljivemu ljubljanskemu moštvu.

To sta nazadnje potrdili prav četrtkovi generalki obeh moštev. Obe tekmi – tako Olimpijina pri vodilnem Brunicu kot tudi jeseniška doma s Cortino – sta se po 60 minutah razpletli brez zmagovalca, zmaji so bruhnili ogenj z golom za zmago v podaljšku (3:2; 0:0, 0:0, 2:2 – 1:0; Jezovšek 2, Ropret; Carozza, Lewis), jeklena moč, ki je v sloganu kluba iz Podmežakle, pa za končni uspeh železarjem ni bila dovolj (3:4; 0:1, 3:2, 0:0 – 0:0, 0:1; Hebar, Seršen, Korošec; Adami, Lacedelli, Pompanin, Bruneteau). Že tretjič v dveh tednih so železarji v podaljšku ali pri kazenskih strelih potegnili krajši konec palice.
 

Kristan v napadu


Olimpija? Podoba moštva še ni brezhibna, tudi tista sanjska raven prejšnje sezone, ko so zmaji preskakovali oviro za oviro, je oddaljena. Tekma v Brunicu je bila pravo opozorilo za trenerja Gregorja Polončiča v luči pričakovanja slovenskega derbija, saj so ti prigarano prednost dveh golov v pičli minuti, povrhu tik pred koncem, izpustili iz rok in tako ostali brez treh točk. Res pa je, da so si priigrali vsaj tisto drugo z Ropretovim golom v podaljšku. Danes je na vrsti novo poglavje.

Na tribunah bodo številni obujali spomine na znamenite tekme iz preteklosti, nekateri se bodo spomnili tudi podrobnosti ob nastopu upokojenih hokejistov. Ti bodo pridrsali na tivolski led ob 16. uri. V domačih zeleno-belih dresih bodo, denimo, Andrej Vidmar, Dušan Lepša, Igor Beribak in tudi menedžer hokejske zveze Dejan Kontrec, na nasprotni bo v rdečem njegov pomemben sodelavec, selektor risov Matjaž Kopitar, ob njem bodo na nekdanje čase spomnili Andrej Razinger, Boris Kunčič, Peter Rožič in tokrat izjemoma v napadu – dolgoletni reprezentančni vratar Robert Kristan.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije