LEGENDA

Kasai še ne gre v pokoj: ne boste verjeli, do katerega leta bo skakal

Čeprav ne dosega več vrhunskih rezultatov, se novinarji za komaj kakšnega skakalca zanimajo bolj.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

PJONGČANG – Japonec Noriaki Kasai je veteran med smučarskimi skakalci. Skoraj vsi najboljši skakalci, ki so zbrani na olimpijskih igrah v Pjongčangu, bi bili lahko njegovi sinovi. Zdaj 45-letnik pravi, da namerava skakati do iger leta 2026 v Saporu. To bi bile njegove desete olimpijske igre, star pa bo 53 let.

»Igre v Saporu leta 2026 so prevelika priložnost«

»Moje največje sanje so še vedno, da bi na olimpijskih igrah osvojil zlato,« je dejal. In če mu to letos ne bo uspelo, bo pač moral skakati še naprej. »Ko sem bil star 40 let, sem se odločil, da bom skakal do 50. leta,« je povedal Kasai, ki je na petkovi otvoritveni slovesnosti nosil zastavo svoje države. »Igre v Saporu leta 2026 so prevelika priložnost, da bi predčasno končal,« je dodal.

Japonec, ki je že izgubil naziv svetovnega prvaka, ko se Nemec Andreas Wellinger, ki je v soboto osvojil zlato olimpijsko medaljo na srednji skakalnici, še sploh ni rodil, je na skakalni sceni še vedno deležen velike pozornosti.

Čeprav ne dosega več vrhunskih rezultatov, se novinarji za komaj kakšnega skakalca zanimajo bolj. Zanimivo je, da se v vseh teh letih še vedno ni naučil angleško in ga vedno spremlja prevajalec. Vedno znova pa pripravi kakšno presenečenje. V starosti 41 let je v Sočiju osvojil srebrno olimpijsko medaljo posamično in bronasto v ekipni tekmi. A ne tudi zlate.

Zgled mladim skakalcem

Mladostni dinozaver je zgled številnim skakalcem. »Če bi kakšnega kolega prosila za avtogram, bi bil to Noriaki Kasai,« je za nemško tiskovno agencijo dpa dejala Nemka Katharina Althaus, ki je v Pjongčangu osvojila srebrno medaljo. »A tu imam, menim, še veliko možnosti,« se je zasmejala. Morda bo Kasai skakal še dlje kot ona, 21-letnica.

Kasai je začel skakati pred skoraj 30 leti. »Verjetno sem enkrat že obletel svet,« pravi. Ne povsem, vendar pa so pri časniku Die Zeit izračunali, da je na 537 tekmah za svetovni pokal skočil skupaj 156 kilometrov daleč. Niso pa v to številko všteti treningi in poskusni skoki.

Še lani se je japonski skakalec vnovič povzpel na zmagovalni oder in tako postavil rekord. Do tedaj s 44 leti še nobenemu skakalcu ni uspelo, da bi osvojil medaljo. »To, kar me spodbuja, je povsem enostavno: rad imam skakanje,« je dejal. Pri tem se je žareče smejal, kot se pravzaprav vedno. »On je moj junak. Poskušam se učiti samo od njega,« je dejal svetovni prvak v smučarskih poletih Daniel Andre Tande iz Norveške. Tudi njega še ni bilo na svetu, ko je Kasai ta naslov osvojil leta 1992 v Harrachovu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije