BIATLON

Jakov Fak bo odstrelil dvome

Slovenski biatlonski vrsti odštevata dneve do uvoda svetovnega pokala. Rusinja Olga Podčufarova v pridobitev slovenskega državljanstva.
Fotografija: Dvakrat zlati na mladinskem svetovnem prvenstvu Alex Cisar bo na Švedskem prestal ognjeni krst v svetovnem pokalu. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Dvakrat zlati na mladinskem svetovnem prvenstvu Alex Cisar bo na Švedskem prestal ognjeni krst v svetovnem pokalu. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Svetovni politiki bi v spregi z velikimi korporacijami izrabljali zemeljsko oblo, globalno segrevanje pa jih prav malo briga. Ob okoljevarstvenikih se koža ježi tudi zimskim športnikom. V Östersundu se bo 30. novembra začela nova sezona svetovnega pokala v biatlonu, ker pa na Pokljuki ni snega, se bo slovenska reprezentanca za švedski uvod s treningi in tudi tekmami pilila na Norveškem v Sjusjøenu.

Glavna trenerja moških Uroš Velepec in ženskega dela Andreja Mali sta sicer že določila bojevnike za biatlonsko prebitje ledu svetovnega pokala, v njegovem programu je tudi Pokljuka. Jakov Fak, Klemen Bauer, Miha Dovžan, Rok Tršan in s tremi odličji na mladinskem svetovnem prvenstvu okinčani Alex Cisar bodo moške moči, Polona Klemenčič, Lea Einfalt, Nina Zadravec in Nika Vindišar, ni bolne Urške Poje, pa dekliške. Bo pa moralo v tej zimi že biti rezultatsko bolje, lani namreč v sezoni ni bilo prav nobene slovenske uvrstitve na tri zmagovalne stopničke. Nekaj samozavesti bo namreč potrebno za SP od 9. do 21. februarja 2021 na domači Pokljuki.

»Opravili smo ogromno dela, trdo trenirali. Kazalniki pripravljenosti so odlični,« se boljše sezone, kot je bila lanska, po videnem in izmerjenem nadeja Velepec. Malijeva je dodala: »Mlade tekmovalke so storile korak naprej, punce pridno napredujejo.« Prvi adut bo razvidno Jakov Fak, zdravje mu služi, o občutkih pred sezono pa je navrgel: »Motivi so zelo veliki, visoki, želim tekmovati na najvišji ravni. Je pa tako, da imaš pred vsako sezono določene dvome, vsak dan nimaš najboljših občutkov. A je tu trener, da pomiri zadevo.«
 

Zbiranje dokumentov


Pa še nekaj detajlov o ruski biatlonki Olgi Podčufarovi, 27-letnica naj bi namreč okrepila našo vrsto. Slovenski biatlonski vrh za Moskovčanko še zbira nekaj dokumentov za naturalizacijo, če je to v športnem interesu druge domovine, in pridobitev slovenskega državljanstva. Dobitnica kolajne v mešani štafeti s svetovnega prvenstva leta 2017 in zmagovalka sprinta za svetovni pokal v Anterselvi (2016) že ima zeleno luč z ruske strani, po pridobitvi potnega lista mora pečat udariti tudi mednarodna zveza.

Podčufarova, ki je pred sezono vadila s slovensko ekipo na Pokljuki in tudi doma, je v protidopinškem sistemu svetovne agencije WADA, sicer je že končala kariero, od julija, mora pa preteči šest mesecev za nastopanje, kar pomeni, da bi lahko spet tekmovala od 15. januarja. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije