SMUČANJE

Ilka se že veseli, da bo spet dirkala

Mariborčanka Ilka Štuhec deveta in tretja na treningih. V Italiji danes težko pričakovana vrnitev Lindsey Vonn.
Fotografija: Ilka Štuhec je spet lačna novega dokazovanja. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je spet lačna novega dokazovanja. FOTO: Matej Družnik

CORTINA D'AMPEZZO – Slab mesec je naokoli, odkar je v smučarski karavani zadnjič tekmovala Ilka Štuhec in dvakrat suvereno ugnala konkurenco. Od danes do nedelje jo v Cortini d'Ampezzo čakajo tri tekme – dva smuka in superveleslalom. V Dolomitih deluje sproščeno. »Če narediš tekmovalca lačnega, si dosegel že ogromno,« je povedala njena mati in vodja ekipe Darja Črnko, potem ko je imela Mariborčanka za sabo tudi nekaj trenutkov smučanja za dušo. Ilka je spet lačna novega dokazovanja.
Ilka Štuhec je spet lačna novega dokazovanja. FOTO: Matej Družnik
Ilka Štuhec je spet lačna novega dokazovanja. FOTO: Matej Družnik

Odpoved tekem prejšnji teden v St. Antonu ni porušila njenega ritma. »Ti štirje tedni premora niso v primerjavi z 21 meseci odsotnosti nič tragičnega, hitro je minilo. Dobro smo trenirali, tudi odpočila sem si,« je razkrila Štuhčeva. Cortina ji je zelo všeč: »Proga je super, vedno jo odlično pripravijo ne glede na razmere. Se že veselim, da bomo spet dirkali,« je dejala Mariborčanka, ki se je na tem prizorišču dvakrat uvrstila na stopničke (bila je prva in tretja).

V Cortini je tokrat favoritinja, za adutinjo jo je imenovala tudi zmagovalka 82 tekem za svetovni pokal Lindsey Vonn, ki bo tekmovala prvič v sezoni. »Ne smemo pozabiti niti Tine Weirather in Nicole Schmidhofer. Dekleta se v vrhu hitrih disciplin menjajo, tudi Mikaela Shiffrin je nevarna v superveleslalomu. Razburljivo bo!« je napovedala Američanka, ki se vrača po poškodbi kolena; utrpela jo je po tistem, ko je napovedala, da bo ta sezona njena zadnja v karieri.
 

Če bi obstajala čudežna operacija


Prisotnost prve zvezdnice pozdravlja tudi slovenska šampionka. »Njeni dosežki in vrnitve po poškodbah so občudovanja vredni. Dejstvo pa je, da je moj nasprotnik na vsaki tekmi čas, ne kdor koli drug. Ali je Lindsey na tekmi ali ne, ali je Sofia Goggia ali ne, mi je povsem vseeno,« se Štuhčeva osredotoča zgolj nase. Vonnova ima za sabo osem dni snežnega treninga. Prave občutke je našla že tretji dan na smučeh. S kakšno sezono bo zadovoljna?

»Označila bi jo za sanjsko, če bi jo končala zdrava in s petimi zmagami,« je dejala 34-letnica, ki napada rekord Ingemarja Stenmarka (86 zmag). Zaradi povezanosti s Cortino in vrnitve med tekmice po še eni poškodbi je v Dolomitih te dni dodatno čustvena. »Uživala bom, hkrati pa sem osredotočena na cilj – kot vselej si želim zmagovati. Upala sem, da bo moja zadnja sezona v karieri drugačna, da bom startala že v Lake Louisu. A nič v življenju se ni odvijalo, kot sem načrtovala. Morala sem vzeti takšne karte, kot sem jih dobila,« se tekmovalka, ki je imela več kot deset resnih poškodb, razumsko sooča z ovirami.


Kariero bi si želela nadaljevati še nekaj sezon, a je to nemogoče. »Če bi obstajala čudežna operacija, ki bi popravila moje koleno ... Želja in motivacija nista vprašljivi. Predanost je ogromna, a telo ne zmore več,« je dejala Vonnova, ki je včeraj dosegla 10. čas prvega smukaškega treninga (drugemu se je odpovedala) in za najhitrejšo Ragnhild Mowinckel zaostala 76 stotink. Štuhčeva je vknjižila deveti in tretji čas. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije