INTERVJU - ROKOMET

Gorenje napovedalo lovorike, osvojili smo jih mi

Trener celjskih rokometašev Branko Tamše ocenil letošnjo sezono. S svojima kluboma osvojil zadnjih sedem naslovov državnega prvaka.
Fotografija: Branko Tamše je serijski osvajalec rokometnih lovorik v Sloveniji. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Branko Tamše je serijski osvajalec rokometnih lovorik v Sloveniji. FOTO: Blaž Samec

CELJE – Če je kdo rokometni trener z veliko začetnico, je to zagotovo prvi strokovni mož Celja Pivovarne Laško Branko Tamše. S svojima moštvoma je namreč osvojil zadnjih sedem naslovov slovenskega državnega prvaka; Velenjčan je bil z Gorenjem najboljši v letih 2012 in 2013, s celjskim klubom, potem ko so se mu Šalečani odrekli, pa je državne lovorike slavil v zadnjih petih sezonah.

Igralci so tekmo z Rikom Ribnico oddelali profesionalno. Je bilo morebiti v pripravah za obračun čutiti, da se podzavestno že vidijo kot državni prvaki?

"Sami ste videli, da so bili fantje dovolj zreli, čeprav jih je več kot polovica v narekovajih še nezrelih oziroma zelo mladih. Znali so, skupaj z menoj, umiriti žogico, jaz sem seveda, kar zadeva to, vplival nanje. Menim, da je bilo tokrat od prve do zadnje sekunde na igrišču kristalno jasno, kako in kaj."

Seveda ima pri vsem eno ključnih vlog strokovno vodenje.

"Vedeli smo, kaj smo postorili v juliju in avgustu, torej postavili temeljni kamen, da smo lahko na igrišču tekli tudi tokrat proti Ribnici in bolj ali manj sploh celotno sezono. Vse čestitke fantom, ki so zdržali z menoj, ni jim bilo lahko, a se je splačalo. Golobradi mladeniči, denimo, niso imeli nobenih izkušenj z mednarodno elito, še do včeraj so s spoštovanjem igrali proti vsem slovenskim ekipam, zdaj pa so se znašli v Parizu nasproti Nikoli Karabatiću. To ni preprosto. Vso sezono smo imeli svoje razmišljanje in izziv, držali skupaj, pa nam velikokrat ni bilo lahko."

Kako bi torej na splošno ocenili letošnjo sezono?

"Veliko je bilo poškodb, na žalost nobene tekme nismo odigrali v popolni postavi. Menim, da je bilo tu notri še tistih dvajset odstotkov rezerve, tu mislim predvsem na rezultat v ligi prvakov. Vse drugo smo naredili več kot dobro oziroma če se izrazim drugače, odšlo je sedem nosilcev igre iz prejšnje sezone. Prišli so novi, rezultat pa je boljši. Zakaj je boljši? Osvojili smo vse tri lovorike v Sloveniji, prvenstvo, pokal in superpokal, pri nas je konkurenca namreč postala še močnejša. Vemo, da je Gorenje napovedalo osvojitev vseh treh lovorik, osvojili pa smo jih mi. Ob močno spremenjeni ekipi smo stopili tudi korak naprej v ligi SEHA, osvojili smo tretje mesto, lani smo bili, denimo, peti. To nam je uspelo z nekaj popolnimi novinci, zato je sezona boljša, kot je bila prejšnja. Zame osebno je vrhunska, dobili smo nekaj igralcev, ki morajo seveda še veliko delati, to je moja naloga in naloga mojih sodelavcev, smo pa mi in igralci na zelo dobri poti."

Vseeno pa je spet zmanjkala vsaj osmina finala lige prvakov.

"Če bi bili celotno sezono vsi zdravi ali vsaj približno, bi verjetno v tem tekmovanju osvojili še kakšno točko več. Po drugi strani smo igrali v najtežji skupini lige prvakov, a tudi s to sezono v elitni konkurenci smo lahko zadovoljni. Spet smo predstavili kup novih igralcev, ko te izvržemo, naslednji dan takoj zvonijo telefoni s klici menedžerjev, ki jih želijo imeti. To je zelo naporno Sizifovo delo, ki ga v Celju opravljamo vsi skupaj. Želimo si igralce, želimo si rezultat tudi v Evropi, a preprosto nimamo dovolj denarja. A kljub temu moram pohvaliti upravo, vse, ki skrbijo za nas, da lahko dosegamo vsaj takšne rezultate oziroma da ustvarjamo igralce in ob tem še osvajamo lovorike."

Na že znane odhode (Urban Lesjak, Žiga Mlakar, Matic Suholežnik, Ivan Slišković, Luka Mitrović) in prihode igralcev (Klemen Ferlin, Kristjan Horžen, Josip Šarac, Grega Okleščen, ta od sezone 2019/20) pa zagotovo kadrovske križanke za naslednjo sezono še niste sestavili?

"Zagotovo da ne. Za odhode se ve, tu je kar še nekaj zanimanja za določene igralce, a menim, da jih bomo zadržali več kot lansko sezono. Vemo tudi že za določene prihode in menim, da bomo spet zanimiva in poletna mlada ekipa." 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije