ODBOJKA

Fincem vzel mero Jan Kozamernik

Slovenski odbojkarji na evropskem prvenstvu premagali še Finsko. Stožice so navijaško bobnele.
Fotografija: Jan Kozamernik in Mitja Gasparini občutita dodaten adrenalin tudi zaradi navijaške podpore v Stožicah. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Jan Kozamernik in Mitja Gasparini občutita dodaten adrenalin tudi zaradi navijaške podpore v Stožicah. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – To je vzdušje! Slovenski odbojkarji so na evropskem prvenstvu dobili tudi drugo tekmo, s 3:1 (18, 24, -24, 15) so ugnali Finsko, v s 7863 gledalci, po uradni statistiki, napolnjeni stožiški dvorani pa je bilo ozračje povsem v skladu z velikim starocelinskim tekmovanjem. Ob slovenskih navijačih so ognjevito vzdušje v prestolničnem športnem hramu pričarali tudi pristaši iz Finske, bilo je po slovensko noro in po finsko hullu.
Kapetan Tine Urnaut je proti Fincem pokazal mojstrsko predstavo. FOTO: Tomi Lombar
Kapetan Tine Urnaut je proti Fincem pokazal mojstrsko predstavo. FOTO: Tomi Lombar

Na igrišču pa so glavno besedo imeli slovenski odbojkarji, gostje so se žilavo upirali, a fantje selektorja Alberta Giulianija so bili po igri spet na vrhunski evropski ravni. Po vrednotenju statističnih podatkov v vseh prvinah je bil najboljši igralec tekme Jan Kozamernik (ocena 6,8), Tine Urnaut je za 6,6 predvsem vgradil prispevek svojih 21 točk, bil je najučinkovitejši na tekmi, in po uspešnosti sprejemanja začetnega udarca (kar 81 odstotkov).

Kozamernik je imel za 13 točk v napadu 67-odstotni izkoristek (12-8), zbral je tri bloke, ki so prinesli točko, ob tem pa je tako kot na tekmi proti Belorusiji odlično serviral. Slovenija je imela sicer odličen sprejem začetnega udarca (69 odstotkov, Finska 32), napad Giulianijevih fantov je bil 47-odstoten, ekipe Suomi 34. Ob karnevalskem vzdušju na tribunah je bilo v drugem nizu karnevalsko tudi na igrišču, natančneje ob njem. Pri izidu 19:17 je zaradi zapisane menjave napačnega igralca na slovenski klopi nastal kar petnajstminutni premor, kajti hrvaški sodnik Milan Rajković je ob posvetovanju s sodniško mizo za razjasnitev zapleta, nastal je pravi cirkus, domačim odbojkarjem kot na postaji podzemne železnice dirigiral vstop na igralno površino in izstop z nje.

Najprej je Tončka Šterna zamenjal Dejan Vinčić, potem je slednji vstopil namesto Mitje Gasparinija, nato je tega zamenjal Gregor Ropret. Na koncu je podajalec Vinčić le stopil v igro namesto T. Šterna. Skratka ... Odločilno točko za osvojitev niza je z izjemnim posamičnim blokom ob napadu Nika Suihkonena prispeval prav Vinčić in tako tudi stresel jezo zaradi 15-minutnega sodniškega vlečenja mačke za rep.
 

Pozitivna izguba


»Vsaka tekma je drugačna zgodba. Tokratna je bila, da sem v začetno postavo poslal nekaj novih igralcev, morda zaradi tega nismo imeli toliko občutka in kontinuitete, a smo se bojevali. Zaradi malenkosti nismo zmagali s 3:0. Morda je pri izgubljenem nizu ena stvar pozitivna, videli smo namreč odziv igralcev, bil je res pravšnji. Žiga Štern je imel opazen vpliv na tekmo, Tonček je mogoče imel nekaj težav, kar pa je normalno, saj je tekmo odigral po počitku zaradi poškodbe. Evropsko prvenstvo je dolgo, pomembno je pri izmenjavi igralcev te vračati korak po korak. Tako je treba obravnavati tudi ​Klemna Čebulja, ki tokrat ni igral,« je ocenil selektor Giuliani.

»Finci so igrali dobro, spoštovanja vredna ekipa so, v preteklosti so dosegli že vrhunske rezultate. Pričakovali smo večji boj, škoda, ker nismo osvojili tretjega niza, saj smo se lepo vrnili v igro. A glave so bile prevroče. Bi si pa želel servirati, kot to počnem zdaj, vsako tekmo. Gledalci so bili fenomenalni, upam, da bodo tudi tisti, ki so si srečanja doslej ogledali doma pred televizijskimi zasloni, prišli na tekme, da enkrat za vselej napolnimo Stožice,« je navrgel Kozamernik.

»Res je bilo lepo igrati pred takšnim občinstvom, nismo še igrali pred tolikšnim številom gledalcev. Vsi, ki so bili v Stožicah, so navijali, niso prišli le gledat tekme. Bili so naš sedmi igralec, to se je videlo tudi na igrišču, bili smo zelo motivirani. Morebiti smo tretji niz vzeli preveč nalahko, zato smo storili preveč napak in jim ga podarili. Na vsakem evropskem prvenstvu doslej smo zelo nihali, zdaj pa smo v uvodnih dveh tekmah zelo suvereno zmagali,« je omenil prosti igralec Jani Kovačič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije