DENAR

Državna milijona za Luko Dončića

KZS predstavil finančno konstrukcijo eurobasketa 2021. Selektor ostaja Rado Trifunović, na pomoč Dallasov zvezdnik.
Fotografija: Predsednik Erjavec zaupa selektorju Trifunoviću. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Predsednik Erjavec zaupa selektorju Trifunoviću. FOTO: Drago Perko

LJUBLJANA – V košarkarski Evropi ni miru, spor med svetovno košarkarsko zvezo Fibo in evroligo se nadaljuje. V luči tega konflikta si rezultatsko neuspešne nacionalne košarkarske zveze ližejo rane po končanih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019, vsi pa pogledujejo v jesen, ko se začenja nov krog kvalifikacij.
Predsednik Erjavec zaupa selektorju Trifunoviću. FOTO: Drago Perko
Predsednik Erjavec zaupa selektorju Trifunoviću. FOTO: Drago Perko

To pot za EP 2021. Slovenija popusta nima, čeprav je aktualni evropski prvak. Morda se bo z manevrom le ognila rezultatskemu bremenu kvalifikacij in si zagotovila neposredno mesto na eurobasketu 2021. To se bo zgodilo, če bo ena od skupin rednega dela EP prav v Sloveniji. O tem se bo odločalo julija, predsednik KZS Matej Erjavec pa je potrdil, da je Slovenija ena od šestih kandidatk za gostiteljico.

»Selektorju in igralcem želimo zagotoviti še dve leti nabiranja izkušenj in rasti, da pridejo na evropsko prvenstvo brez tveganja. Po drugi strani nam organizacija EP omogoča, da lahko dobimo Luko Dončića iz NBA,« predsednik zveze o tem, zakaj pripraviti in gostiti eno od skupin eurobasketa.

Znana je tudi računica: pristojbina Fibi Europe znaša 1,8 milijona evrov, 700.000 evrov je še fiksnih stroškov. »Edini dohodek pri organizaciji bi bili prodane vstopnice in sponzorji, na to lahko računamo šele leta 2021. Omenjen prispevek Fibi pa dejansko skoraj dosega letni proračun zveze,« opozarja Erjavec, ki v isti sapi pohvali pripravljenost države, da pokrije slabega dva milijona in pol stroškov, skupni proračun EP pa naj bi znašal 4,5 milijona evrov.

Ob tem je predsednik KZS spomnil, da je pred dvema letoma Slovenijo k skupni kandidaturi za ženski eurobasket vabila Srbija, takratnega 1,2 milijona evrov pa slovenska država ni bila pripravljena plačati. Če Slovenija dobi organizacijo EP, potem naj bi Slovenija igrala kvalifikacije, a rezultati ne bi šteli.
 

Randolpha ni odpisal


Erjavec je potrdil, da Radovan Trifunović ostaja selektor. Tudi zato je v zadnjem mesecu in pol opravil nekaj pogovorov z igralci na tujem. S športnim direktorjem Matejem Likarjem je obiskal tudi Gorana Dragića.


»Pri Goranu sva bila, ker sva ga želela obiskati in ker si kapetan zlate reprezentance zasluži pozornost in stik. Nisva šla v Miami, da ga prepričujeva,« je poudaril selektor. S kakšno postavo bo začel jesenske kvalifikacije, Trifunović ne ve. V javnosti se je že špekuliralo, da bo Slovenija poiskala novega naturaliziranega igralca, ki bi nadomestil Anthonyja Randolpha. Američan je po zadnji tekmi v Stožicah napovedal slovo, a se Trifunović nadeja, da si bo premislil.

»Odločitev ni lahka. Lahko danes nekdo blesti, a ne igra v evroligi. Zveza se domeni z njim, potem pa po dobrih igrah prestopi v evroligo in smo spet v težavah,« navrže Trifunović. Z vložitvijo kandidature za EP 2021 je Slovenija odstopila od ideje, da bi naslednje poletje organizirala kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. KZS računa, da bi lahko dobila posebno vabilo v kvalifikacije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije