NBA

Drugi bi vriskali, Dončića tolažijo

Po 22 točkah ob zmagi: le človek je Dragić bo okreval do obiska Dallasa.
Fotografija:
Odpri galerijo

Po vrhunskih predstavah Luke Dončića poročevalcem z vsega sveta, med katerimi so tudi pravi košarkarski poeti, že zmanjkuje presežnikov in pravih besed za skoraj vsakodnevne ode radosti. O športnikovi kakovosti pa veliko povedo tudi večeri podpovprečnega navdiha.

Ljubljančanov izkupiček ob domači zmagi Dallasa nad Minnesoto s 121:114 je bil 22 točk, 7 skokov in 6 asistenc, s katerim bi bila večina asov lige NBA izjemno zadovoljna. Pri Dončiću pa je obveljala tolažilna ocena, da je s »skromnejšo« predstavo dokazal, da je star šele 20 let in le – človek.

Slovenski as je bil na dosedanjih 21 tekmah sezone 18-krat najučinkovitejši igralec svojega moštva (do dvoboja z Minnesoto 16-krat zapored), 14-krat najboljši skakalec in 19-krat prvi podajalec. Strelski primat je moral tokrat prepustiti krilnemu centru Dwightu Powellu, ki se je izkazal s 24 točkami in z izjemno natančnostjo (met za dve 7:7, za tri 2:2, prosti meti 4:5), velike zasluge za zmago pa je imel tudi nadomestni dirigent Jalen Brunson, saj je dosegel 14 od svojih 16 točk v zadnji četrtini in s pomočjo drugih košarkarjev s klopi sprožil zasuk. Teksačani so začeli četrti del tekme z metom 7:9 za tri točke, pred tem pa so izkoristili le štiri od 27 poskusov.

V prazno je metal tudi Dončić, ki je svojo edino trojko zadel s sedmim od skupno osmih poskusov in povišal prednost na 106:98. Na koncu je metal iz igre pičlih 8:22 in imel med vsemi Dallasovimi košarkarji najnižjo statistično oceno plus-minus, ki opredeljuje gibanje rezultata v času, ko je bil igralec na parketu. Pri njem je znašala –16, pri drugem zvezdniku zasedbe Kristapsu Porzingisu, ki je prispeval 19 točk in 6 skokov, le –15, zato pa se je pet rezervistov odlikovalo z razponom med +11 in +21.
 

S 24. mesta na sedmo


»V moštvu imamo pač veliko odličnih košarkarjev. Vsi lahko postorijo prav vse. Pomembno pa je le, da smo še enkrat zmagali. V podobnem slogu moramo nadaljevati, saj smo na dobri poti,« je po tekmi zadovoljno ocenil Dončić.

Dallas je namreč že devetič zmagal v zadnjih desetih nastopih, prav toliko kot vodilni zasedbi zahodne konference lige NBA Lakers in LA Clippers. Vse tri prekaša le Milwaukee, najuspešnejši na vzhodni razpredelnici, ki je nanizal že 13 zaporednih uspehov. Več kot očiten pa je tudi napredek Teksačanov v minulem letu. V prejšnji sezoni so bili s 33 zmagami v 82 tekmah le 40-odstotno uspešni in zasedli 24. mesto med vsemi 30 klubi, tačas so četrti v zahodni konferenci in sedmi v celotnem prvenstvu z 71-odstotno uspešnostjo (15:6).

Z identično bero je visoko tudi Miami, ki pa je tokrat doživel prepričljiv poraz v Bostonu (93:112). Goran Dragić še drugič zapored ni mogel pomagati soigralcem zaradi načete prepone, a poškodba ni hujše narave. Zato bo bržkone pravočasno okreval do 15. t. m., ko bo njegovo moštvu gostovalo pri Luki Dončiću v Dallasu. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije