SMUČANJE

Diši po zimi in novih slovenskih uspehih

Slovenski smučarji pripravljeni na začetek sezone svetovnega pokala. Na startu veleslaloma v Söldnu štiri dekleta in trije fantje.
Fotografija: Meta Hrovat ima v svetovnem pokalu 26 nastopov in eno tretje mesto. V novi sezoni bi obe številki rada bistveno popravila. Foto: Matej Družnik
Odpri galerijo
Meta Hrovat ima v svetovnem pokalu 26 nastopov in eno tretje mesto. V novi sezoni bi obe številki rada bistveno popravila. Foto: Matej Družnik

LJUBLJANA – Čeprav še ne diši močno po snegu, pa je začetek sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju tu. Kontrolor Mednarodne smučarske zveze (FIS) je minuli teden prižgal zeleno luč organizatorjem uvodnih tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju v Söldnu. V soboto, 27. oktobra, bodo na startu dekleta, dan za njimi fantje.
 

Preciznost in agresivnost


»Snega je malo, a to ni nujno slabo za nas. V Hintertuxu sta trenirala Žan Kranjec in Štefan Hadalin, na nedeljski tekmi bo nastopil še Žan Grošelj,« nam pove trener Klemen Bergant. Prejšnji teden je že bil podrejen nedeljski tekmi, saj so večinoma trenirali veleslalom, preostanek pa namenili slalomu. »O formi je nehvaležno in težko govoriti. Smučata dobro. Če bosta tako nastopila tudi v nedeljo, se obema obeta lep rezultat,« napoveduje Bergant, ki tudi ni pristaš primerjav pred sezono.

Meta Hrovat ima v svetovnem pokalu 26 nastopov in eno tretje mesto. V novi sezoni bi obe številki rada bistveno popravila. Foto: Matej Družnik
Meta Hrovat ima v svetovnem pokalu 26 nastopov in eno tretje mesto. V novi sezoni bi obe številki rada bistveno popravila. Foto: Matej Družnik

»Ker je malo snega na evropskih ledenikih, se morajo ekipe združevati. A konkretnih primerjav ni bilo, zadnji teden smo bili skupaj s Kanadčani. Vsem nam je jasno: prva tekma je konec oktobra, tja pa želimo priti v dobri formi,« pravi Bergant, ki ob pogledu na prehojeno pot v novi sezoni pozitivno oceno nameni vadbi na južni polobli v argentinski Ushuaii.

To bo sezona Žana Kranjca! Foto: Matej Družnik
To bo sezona Žana Kranjca! Foto: Matej Družnik

»Na treningu smo težili k preciznosti izvedbe in agresivnosti. Še posebno pri Štefanu bo pomembno, da bo teh napak čim manj, ker je še mlad in manj izkušen. Oba želita na višji nivo. Letos bo treba tudi pri Žanu za lanske rezultate pokazati še več. Konkurenca ne počiva, napredek je bil narejen tudi na področju materialov,« opozarja Bergant, ki je vesel, da ima ekipa že drugo sezono v svoji postavi tudi fizioterapevta. Ekipa danes odhaja v Sölden.
 

Dekleta se vračajo


Ženska reprezentanca je minuli teden trenirala v Pitztalu, teden dni so bili na tem koncu Evrope, v petek popoldne so se za dva dni vrnili v Slovenijo. »Malce počitka je bilo za vikend, potem smo že odpotovali nazaj,« nam pove glavni trener ženske vrste Denis Šteharnik. Sprva je načrtoval, da bi bili kak dan več v Sloveniji, a se danes že vračajo.


»Ker je za sredo in četrtek napovedano slabše vreme, bomo poskušali danes in jutri opraviti še nekaj kakovostnih voženj,« napoveduje Šteharnik. Na prvi tekmi bodo nastopile Ana Bucik, Meta Hrovat, Ana Drev in Neja Dvornik. V ekipi še vedno ni Tine Robnik, ki okreva po poškodbi kolena, kar se je zgodilo v ciljni ravnini lanske sezone v nemškem Ofterschwangu. Bo pa zato 17-letna Dvornikova še tretjič startala na tekmi svetovnega pokala, v minulih dveh sezonah je že bila na tekmah v Kranjski Gori in Lienzu. Točk za svetovni pokal še nima.


»Prihaja iz ekipe B, ki tekmuje v evropskem pokalu. Nekaj je že vadila z nami, kaže dober napredek. Zato ji bomo dali priložnost, da je z nami, da vadi in se navaja na svetovni pokal. Ima potencial, od katerega bomo več pričakovali v prihodnjih dveh, treh sezonah,« je Šteharnik pojasnil status Neje Dvornik.
 

Bucikova ni trenirala


Ana Bucik minuli teden ni vadila, saj je na enem prvih treningov padla in dobila udarec v ledveni del telesa. »Padla je na bok, udarila ob trdo ledeno podlago. Ker nismo želeli nič tvegati, ni trenirala, ampak ni panike ali razlogov za zaskrbljenost,« je razkril Šteharnik. Pravih primerjav s konkurenco v tem času niso imeli.


»Imeli smo precej testiranj opreme, zato smo delali in trenirali v svojem miru. Ne pa da bi tekmovalke ves čas pogledovale naokoli in se s temi časi še obremenjevale. Sicer pa – zdaj prihajajo tekme svetovnega pokala, primerjav bo zadosti. Mi se ne pripravljamo na prvo tekmo sezone, ampak za celo obdobje, od prve do zadnje tekme,« opozarja Šteharnik, ki nima navade, da bi ob dobrih rezultatih zganjal evforijo. Te formule se bo držal tudi v prihodnje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije