DOPING

Čustveni protidopinški boj s šoki, razočaranji in jezo

Borec za čisti šport Klemen Bauer o zaključku primera Gregorin. Slovenci zaradi kaznovane biatlonke niso pod večjo lupo kontrol.
Fotografija: Klemen Bauer že hiti novi biatlonski sezoni naproti. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Klemen Bauer že hiti novi biatlonski sezoni naproti. FOTO: Matej Družnik

LJUBLJANA – Jakovu Faku, Klemnu Bauerju in Andreji Mali je odleglo. Prvega marca 2012 so s Tejo Gegorin na svetovnem prvenstvu v biatlonu v Ruhpoldingu osvojili srebrno odličje v mešani štafeti, po objavi kazni Gregorinovi zaradi jemanja dopinških sredstev pa je jasno, da ostajajo svetovni podprvaki. Mednarodna biatlonska zveza (IBU) je namreč sporočila, da je bronasta olimpijka iz Sočija Teja Gregorin zaradi naknadno ugotovljenega jemanja prepovedanega rastnega hormona pred osmimi leti na OI v Vancouvru dobila dveletno prepoved tekmovanja.

Osemintridesetletna biatlonka je bila suspendirana od 4. oktobra 2017, vse njene izide med 7. februarjem 2010 in 6. februarjem 2012 pa so izbrisali. No, Klemen Bauer je bil po razkritju dopinške afere Gregorinove na eni od mednarodnih spletnih strani zelo kritičen.

Klemen Bauer že hiti novi biatlonski sezoni naproti. FOTO: Matej Družnik
Klemen Bauer že hiti novi biatlonski sezoni naproti. FOTO: Matej Družnik

»Zadeva se je naposled zaključila, kazen je takšna, kot je, in to je to. Je pa dejstvo, da je zagotovo šlo za snov, ki je v višjem razredu prepovedanih sredstev. Ob izbruhu afere je bila v mojem odzivu mešanica večjih čustev, od šoka, razočaranja do jeze. Nato se je to sčasoma umirilo, rekel sem si, zakaj bi se na koncu koncev obremenjeval s tem,« je začel izpoved.
 

Slovo Šipulina


Pa so slovenski biatlonci po odkritju dopingirane sotekmovalke zdaj pod večjo kontrolo jemanja prepovedanih poživil? »Ne bi rekel, vse je nekako v skladu z vsemi dozdajšnjimi sezonami,« pravi član SK Ihan, ki je v prejšnji sezoni svetovnega pokala bojkotiral finale v Tjumnu, seveda zaradi razvpite ruske dopinške afere.

»Moje stališče do dopinga in prekrškov ob tem je takšno, kot je, oziroma je takšno ostalo. Določene stvari so se tudi spremenile, menim, da Rusija niti ne bo več gostila tekmovanj najvišje ravni. Tudi nekateri ruski biatlonci so se umaknili, ne vem, ali ste slišali za Antona Šipulina, namreč, da je končal športno pot. Ne vem, ali je to že uradno, a o tem se je šušljalo. S spremembami v ruski in Mednarodni biatlonski zvezi se lahko zadeve v boju proti dopingu zasučejo v boljše čase,« je opomnil Bauer.

V IBU je namreč skorumpiranega Norvežana Andersa Besseberga na predsedniškem položaju zamenjal Šved Olle Dahlin. »Zelo podobna zgodba je tudi pri kolesarstvu, težko je to opraviti čez noč, šlo bo na daljši rok. Če bo bolje že za kakšen odstotek, bo to napredek. Tudi pri kolesarstvu ne moremo trditi, da zdaj ni dopinga, a ga je verjetno manj. Trd je ta protidopinški boj,« je poudaril bojevnik za čisti šport.

»Po eni strani bo prav zanimivo videti, da se bo nova sezona svetovnega pokala v začetku decembra začela prav na domači Pokljuki. Tako ni bilo še nikoli, menim, da je to za nas Slovence lahko prednost, ker bomo veliko treninga v sklepnem obdobju opravili prav tam. Pokljuka je zame osebno prvi veliki cilj pa verjetno tudi za druge v naši ekipi. Drugi vrh bo marčevsko svetovno prvenstvo v Östersundu, vmes pa bom videl, kako bo šlo, kakšen bo potek sezone. Rezultatska pričakovanja so podobno visoka, kot so že bila. Sem zelo dobro pripravljen, gremo naprej,« sklene Bauer. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije