NGANNOU PRESENETIL

Čudila sta se tudi Eminem in Ronaldo

Kamerunski as mešanih borilnih športov Francis Ngannou zrušil boksarja Tysona Furyja. Britanski velikan za las rešil zmago, še letos naj bi se udaril z Oleksandrom Usikom.
Fotografija: Francis Ngannou (desno) je povzročil veliko težav Tysonu Furyju – tudi oteklino na čelu in podplutbo ob levem očesu. FOTO: Ahmed Yosri/Reuters
Odpri galerijo
Francis Ngannou (desno) je povzročil veliko težav Tysonu Furyju – tudi oteklino na čelu in podplutbo ob levem očesu. FOTO: Ahmed Yosri/Reuters

Pred bitko za naziv najzlobnejšega moža na tem planetu s Tysonom Furyjem je Francis Ngannou, kamerunski šampion mešanih borilnih športov (MMA), potarnal, da iz boksarskih krogov ni deležen nobenega spoštovanja. V isti sapi je pripomnil, da se pač zaveda, da si ga mora še priboriti. To mu je uspelo v velikem slogu.

Na spektaklu v Riadu je ob svojem ognjenem krstu v ringu presenetil vse po vrsti, saj je močno favoriziranega britanskega boksarskega svetovnega prvaka težke kategorije po različici WBC spravil v hude škripce in celo na rob prvega profesionalnega poraza.

Z levim krošejem ga je poslal na tla

Da ima Ngannou resnično izjemno močan udarec, na katerega je med drugimi opozarjal tudi njegov posebni trener za boks, legendarni Mike Tyson, so se lahko gledalci v nabito polni Kraljevski areni v glavnem mestu Savdske Arabije (in milijoni pred televizijskimi zasloni z enim od plačljivih programov) prepričali že v tretji rundi. Malo pred njenim iztekom je namreč 37-letni Afričan z levim krošejem poslal na tla velikana iz Manchestra, ki je potreboval kar nekaj časa, preden si je opomogel in vsaj delno ujel želeni ritem.

Z večjim številom zadetih udarcev (71:59), poplesovanjem in tudi objemanjem je po desetih rundah prepričal dva od treh točkovalcev in slavil sila tesno zmago z 2:1 (96:94, 94:95 in 95:94). A jih tudi med poznavalci tega športa ni bilo malo, ki bi roko dvignili Ngannouju.

Od 50 do 100 milijonov evrov

»Francis je vrhunski borec in obenem zelo dober boksar. To je bil vsekakor eden od mojih najtežjih dvobojev v zadnjih desetih letih. Če sem iskren, nisem pričakoval, da bo tako zahteven. Ne, tega zagotovo ni bilo v mojem scenariju,« si je po razglasitvi vidno oddahnil Fury, ki bo za obračun prejel od 50 do 100 milijonov evrov. Ngannouju bo na bančni račun pljusknilo vsaj deset milijonov €, torej trikrat toliko, kot je skupaj prejel za vseh svojih dvajset dvobojev v kletki. A ni bil denar tisti, zaradi katerega se je podal v ring, med vrvi ga je vodila velika strast do boksa.

»Čeprav se ni izšlo povsem po mojih željah, sem zelo vesel in hvaležen za to priložnost. Na začetku sem bil še malo živčen, vendar ne iščem izgovorov. Zdaj sem se prepričal, da lahko boksam na najvišji ravni, vem, da se lahko še izboljšam, in verjamem, da se bom z izkušnjami, ki sem jih pridobil tokrat, vrnil še močnejši,« je »Plenilec«, kakor se glasi vzdevek 37-letnega Kamerunca, trdno odločen ujeti želeni plen v ringu.

Naslednji dvoboj z Usikom

Medtem ko Ngannoujeva prihodnost še ni jasna, pa se je Fury, ki ima zdaj v svoji poklicni statistiki 34 zmag in en neodločen izid, za naslednji dvoboj že dogovoril s prav tako neporaženim Oleksandrom Usikom (21 zmag), ki si lasti šampionske pasove združenj IBF, WBA in WBO.

Z ukrajinskim herojem, ki je sedel ob ringu – tik za portugalskim nogometnim zvezdnikom Cristianom Ronaldom (med gledalci so bili še Eminem, Kanye West, brazilski Ronaldo, Lennox Lewis, Evander Holyfield, Larry Holmes, Manny Pacquiao, Conor McGregor ...), naj bi se za naslov absolutnega svetovnega prvaka v kraljevski kategoriji udaril 23. decembra. »Že aprila bi se morala pomeriti. Izpeljiva ta dvoboj, brat!« je Fury pozval Usika, ki mu je odvrnil: »Jaz sem pripravljen, zdaj pa grem spat ...«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije