Zapuščina, ki jo bo težko preseči

Na današnji dan leta 1984 je igralsko kariero sklenil Johan Cruyff. Njegova fundacija zgradila že več kot 250 malonogometnih igrišč.
Fotografija:
Odpri galerijo

Johana Cruyffa redki omenjajo v razpravah, kdo je bil najboljši nogometaš na svetu. Nizozemec morda res ni dosegel veličine Peleja in Maradone, zgodovina utegne favorizirati Lionela Messija in Cristiana Ronalda, toda težko bo kdo presegel zapuščino Nizozemca, ki je kariero sklenil na današnji dan 11. maja 1984. Umrl je pred štirimi leti.

Cruyff je ogromen pečat pustil v domovini, kjer se po njem imenuje Ajaxov stadion, morda še večjega v Kataloniji, kjer je bil kot trener Barcelone ambasador t. i. totalnega nogometa. S trenersko filozofijo je navdihnil stratege od Alexa Fergusona do Pepa Guardiole. Z Barcelono je osvojil štiri zaporedne naslove španskega prvaka med letoma 1991 in 1994. Pri blaugrani se je zapisal z zlatimi črkami, njemu v čast so lansko poletje na obrobju Barcelone odprli Estadi Johan Cruyff lučaj od sedeža Barcelonine mladinske akademije, znamenite La Masie. Cruyff je bil zaprisežen razvoju mladih igralcev. Med njimi je bil tudi sin Jordi, nekdanji napadalec Barcelone in Manchester Uniteda.


»Pogrešam ga, vedno se vprašam, kaj bi na mojem mestu naredil on. Nekoč mi je rekel, kadar si v dvomih, vedno najprej poslušaj notranji glas,« je dejal Jordi, ki je postal zbiratelj očetovih rekvizitov: »On je vedno dal vse proč, takšen je bil, razdajal se je. Jaz zdaj poskušam dobiti nekatere stvari nazaj. Nekaj pa sem jih posodil Barçinemu muzeju.«

Kako priljubljen je bil Cruyff v Barceloni, potrjujejo njegovi prijatelji in oboževalci, ki se vsako soboto ob 9. uri zjutraj (seveda ne v času pandemije koronavirusa) dobijo v kraju Sitges, 30 km od Barcelone, in igrajo nogomet. Vsi nosijo njegovo številko 14, stari so od 20 do 75 let. Cruyff je bil nazadnje zraven novembra 2014. »Rad je prihajal sem, tudi ko je bil trener Barcelone. Nihče mu ni mogel vzeti žoge in zabijal je čudovite gole,« se spominja eden od častilcev imena Cruyffa, ki je Barcelono leta 1992 popeljal do evropske lovorike.
 

Spoznal moč športa


Odraščal je v delavski družini v povojnem Amsterdamu, od leta 1973 je z družino živel v Barceloni, kjer je ustanovil fundacijo in inštitut s svojim imenom. »Vedno je čutil, da mora nekaj vrniti družbi. Zamisel za fundacijo se mu je porodila, ko je v poznih 70. letih igral v ZDA. Tam je živel blizu dečka z downovim sindromom in je opazil, da se ne igra z drugimi fanti. Johan je z njim vadil na vrtu in čez čas so ga sprejeli v družbo. Takrat je spoznal, kakšno moč ima šport pri integraciji otrok s posebnimi potrebami,« je povedal Sander Waare iz Cruyffove fundacije, ki praznuje 25-letnico in pomaga več kot 50.000 otrokom.

Znana je tudi po tem, da gradi malonogometna igrišča z umetno travo. Lokacijo vsako leto izbere najbolj nadarjeni nizozemski nogometaš. Skupaj je igrišč več kot 250 in ohranjajo spomin na trikratnega dobitnika zlate žoge (1971, 1973, 1974), ki je v profesionalni karieri uradno zabil 323 golov, največ za Ajax, a zadnjega je dosegel 11. maja 1984 v dresu večnega tekmeca Feyenoorda. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije