ATLETIKA IN SMUČANJE

Therese Johaug blesti tudi na stadionu

Izvrstna smučarska tekačica norveška prvakinja tudi v atletiki. Z doseženim časom bi bila lani blizu evropski kolajni na 10.000 m.
Fotografija: Therese Johaug je šokirala tudi na norveškem prvenstvu v atletiki. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Therese Johaug je šokirala tudi na norveškem prvenstvu v atletiki. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Norveška športna zvezdnica Therese Johaug, ki je v smučarskem teku osvojila že vse, kar se je osvojiti dalo, opozarja nase tudi v tem vročem poletju. Potem ko je pred tednom dni z novim rekordom 7,5 kilometra dolge proge prepričljivo zmagala na zahtevni gorski preizkušnji Lysebotn Opp pred rojakinjo Ingvild Flugstad Østberg (+ 2:48,7) in finsko biatlonko Kaiso Mäkäräinen (+4:12,3; edina Slovenka na startu Eva Urevc je z zaostankom 12:11,7 zasedla 40. mesto), je tekaške rolke zamenjala za športne copate in se v nedeljo udeležila v Hamarju še državnega prvenstva v atletiki.

Na njem je Johaugova zablestela v vsem sijaju, saj je bila z naskokom najhitrejša v teku na 10.000 metrov. Potem ko je vse tekmice prehitela vsaj za en krog (nekatere celo za dva!), si je naslov norveške prvakinje pritekla z izvrstnim časom 32:20,86. S takšnim dosežkom bi na lanskem evropskem prvenstvu v Berlinu zasedla četrto mesto (!), pri čemer bi jo od bronaste Švedinje Meraf Bahta ločilo pičle 1,52 sekunde! Za prvi krog je potrebovala 72 sekund, s čimer je tekla pet sekund hitreje, kot je načrtovala.

Mislila, da je ura pokvarjena

»Ko sem videla, kako hitro sem startala, sem se vprašala, ali je morda ura pokvarjena,« se je v cilju pošalila 31-letna Norvežanka, ki se je prvi hip ustrašila, da ni celo prehitro začela tekme. »Nisem bila prepričana, da bom v takšnem ritmu zdržala do konca. Ker pa sem se počutila res dobro, sem si rekla: 'No, prekleto, če sem že začela tako hitro, bom pa v takšnem tempu vztrajala do cilja,« je v smehu pripovedovala Johaugova, ki si je z nedeljskim dosežkom izbojevala tudi normo za nastop na prvenstvu stare celine prihodnje leto v Parizu. »Če se tekmovanje ne bo prekrivalo z mojim programom priprav, se bom rade volje udeležila prvenstva. Seveda pa bi se morala, če bi sprejela ta izziv, začeti bolj ciljno pripravljati za tek na 10.000 metrov, kot sem se doslej,« se zaveda svetlolasa tekačica iz Osa na Norveškem, ki se lahko pohvali že z dvema velikima kristalnima globusoma in kar 53 zmagami v svetovnem pokalu. Z zimskih olimpijskih iger ima dve posamični kolajni (srebrno in bronasto iz Sočija 2014), z nordijskih SP pa enajst, sedem zlatih, od katerih si je tri lovorike letos pozimi pritekla v Seefeldu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije