ALPSKO SMUČANJE

Slovenski raketi uspešno v vesoljski snežni orbiti

Ilka Štuhec tretja v drugem smuku Cortine, v superveleslalomu je morala odstopiti. Martin Čater je z osmim smukaškim mestom v Wengnu dosegel uspeh kariere.
Fotografija: Martin Čater je pribrzel do najboljšega dosežka športne poti v smuku. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Martin Čater je pribrzel do najboljšega dosežka športne poti v smuku. FOTO: Reuters

LjJUBLJANA – Ilka Štuhec je niz uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu nadaljevala tudi drugi dan tekmovanja v Cortini d'Ampezo. Po drugem mestu na petkovem smuku se je slovenska alpska smučarka na oder za zmagovalke uvrstila tudi na drugem smuku na progi Olympia delle Tofane. Preizkušnjo je končala na tretjem mestu. Tokrat sta bili na vrhu razred zase avstrijski tekmovalki, ki sta na neskrajšani olimpijski progi v Dolomitih prikazali predstavi brez napak.

Nova izvrstna vožnja je uspela 27-letni Avstrijki Ramoni Siebenhofer, ki je zmagala dvakrat v razmiku manj kot 24 ur. Drugo mesto za dvojno avstrijsko zmago je osvojila Nicole Schmidhofer, ki je za rojakinjo zaostala štiri stotinke sekunde. Uvrstitve na zmagovalnem odru je zaokrožila Ilka Štuhec, njen zaostanek za Siebenhoferjevo je znašal 51 stotink. Štuhčeva se je veselila še sedemnajstih stopničk v svetovnem pokalu. »Super, da smo tokrat šle z vrha, kar da še tisto posebno značilnost temu smuku. Nekaj je bilo napakic, malce sem tu pa tam slabo videla, morebiti me je kje presenetila kakšna grbina, ampak sem vedela, da moram pustiti smuči teči. Sem zadovoljna. Vožnje še niso čisto popolne, pa sem vseeno čisto pri vrhu,« je dejala najuspešnejša slovenska udeleženka v karavani v tej sezoni.

Ilka Štuhec pa po štirih uvrstitvah na zmagovalni oder v cortinskem superveleslalomu prvič v tej sezoni ni končala tekme svetovnega pokala. Pred odstopom je bila zelo hitra, a zaradi prevelike hitrosti na enem od zavojev ni ujela vrat. Še tretjič v tej sezoni je superveleslalomsko preizkušnjo dobila Američanka Mikaela Shiffrin. Tina Weirather iz Liechtensteina je še drugič zapovrstjo superveleslalom končala na drugem mestu (+0,16). Avstrijka Tamara Tippler je na koncu osvojila tretje mesto, od zmagovalke je bila počasnejša za 18 stotink sekunde.

»Tako je, da pri superveleslalomu nimamo preizkusa proge na treningu. Vedela sem za pomembna mesta, kjer moram biti nekoliko bolj zgodnja, ampak pač ... tekma je, hočeš tekmovati, in če se držiš nekoliko nazaj, se to takoj pozna na času. Menim, da ni šlo na polno od vrha do podna, da je bilo treba nekje malce potaktizirati, tega ne znam tako dobro, zato tudi odstop. Lahko bi rekli, da sem bila nekoliko prehitra,« je dejala Štuhčeva.


Vse pride ven, ko hoče


Na seznamu zmagovalcev smukov v Wengnu pa je novo ime. Avstrijec Vincent Kriechmayr je najdaljši, 4270 metrov dolg smuk prevozil s časom 2:28,36 minute za prvo zmago v Bernskem višavju. S startno številko 41 se je izkazal Martin Čater, ki je z zaostankom manj kot sekunde (+0,92) skočil na osmo mesto za najboljši smukaški izid kariere. Domači matador Beat Feuz (+0,14) je osvojil drugo mesto in se uvrstil pred Norvežanom Aleksandrom Aamodtom Kildejem (+0,26) na tretjem mestu.
Martin Čater je pribrzel do najboljšega dosežka športne poti v smuku. FOTO: Reuters
Martin Čater je pribrzel do najboljšega dosežka športne poti v smuku. FOTO: Reuters

Na startu sta bila še dva Slovenca. Točke je s 27. mestom osvojil tudi Boštjan Kline (+2,49). Miha Hrobat pa je smuk končal na 38. mestu (+3,91). »Odlično se počutim, zelo dobro je biti v cilju z dobrim rezultatom. Že lani sem tu z 11. mestom dobro smučal, letos pa mi je uspela še ena super vožnja in sem zelo zadovoljen,« je svoj nastop ocenil Martin Čater, šestindvajsetletni tekmovalec iz Pečovnika nad Celjem. Glavni trener slovenske moške smukaške vrste Peter Pen je bil zadovoljen z nastopom Čatra: »Ko Martin hoče in se odloči ter tako smuča, potem to pride ven. Drugače pa mu moram sam govoriti, česa je sposoben. Imel je pristop, psihično in telesno je bila težka tekma, bolj je šel proti cilju, boljši je bil.«

Francoz Clément Noël pa je bil presenetljivi zmagovalec slaloma v Wengnu. Aktualni mladinski slalomski svetovni prvak je vodil že po prvi vožnji, v finalu pa zdržal pritisk in odbil avstrijski napad. Avstrijski dvoboj za drugo mesto je tokrat pripadel Manuelu Fellerju (za Francozom je zaostal za osem stotink), ta je za pičli dve stotinki sekunde ugnal bolj slovitega rojaka Marcela Hirscherja, ki se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. V finalu je Slovenija imela enega predstavnika. Štefan Hadalin si je na prvi progi zagotovil enajsto izhodišče.

A 23-letni Vrhničan v finalu ni ponovil svoje vožnje s prve proge in je izgubil tri mesta. Je pa z zaostankom 2,03 sekunde in 14. mestom vpisal najboljši dosežek na slalomih v Wengnu. Na startu je bil tudi Jakob Špik, ki pa prve vožnje ni končal v cilju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije