Slovenija še naprej lovi najboljšega trenerja Evrope

Predsednik KZS Matej Erjavec nadaljuje pogovore z Dimitrisom Itoudisom. Dosedanji selektor Rado Trifunović bo pomočnik novemu glavnemu trenerju.
Fotografija: Bo Grk prisluhnil klicu domovine ali sedel na klop evropskih prvakov? FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Bo Grk prisluhnil klicu domovine ali sedel na klop evropskih prvakov? FOTO: Reuters

Košarkarski svet je obstal, tudi tisti na reprezentančni ravni, kjer je bila Slovenija pred mesecem dni na pragu imenovanja novega selektorja. Rada Trifunovića so po porazu in zmagi na uvodu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2021 odpisali, Košarkarska zveza Slovenije pa je šla v lov na novega selektorja. »O podrobnostih še ne bi. Več lahko o tem pove vodstvo

Košarkarske zveze Slovenije s predsednikom Matejem Erjavcem in generalnim sekretarjem Rašom Nesterovićem na čelu,« je pred mesecem dni povedal Grk Dimitris Itoudis, tudi trener moskovskega CSKA. V tem mesecu dni se je zgodilo marsikaj. Dvorane in koši mirujejo. Pisarne pač ne. Tudi na KZS so aktivni. »Z Itoudisom smo v rednem telefonskem stiku, dogovori so bili zaradi negotovosti v zvezi s tem, kdaj in kako bodo potekala reprezentančna in klubska tekmovanja, začasno zamrznjeni.

Dogovorjena sva, da jih nadaljujeva, ko bo znan celoten koledar. Mednarodna košarkarska zveza Fiba je novi reprezentančni koledar že sporočila, tako da bomo s pogovori nadaljevali, čim bo znan še novi koledar evropskih klubskih tekmovanj,« je za Slovenske novice povedal predsednik zveze Matej Erjavec.
 

V igri še Grki


Dejavnosti so še toliko bolj dobrodošle, ker so naši grški viri zatrdili, da naj bi se v lov na Itoudisa podali tudi Grki. Razlog?
Aktualni grški selektor, Američan Rick Pitino, je 20. marca zapustil klop atenskega Panathinaikosa in se vrnil v ZDA. Ob slovesu je sicer zatrdil, da bi še naprej vodil grško člansko reprezentanco, a o tem mnogi dvomijo. Zato ne preseneča podatek, da naj bi tudi Grki snubili Itoudisa, v lanski sezoni najboljšega trenerja evrolige, da prevzame svoje rojake. Erjavec je še poudaril, da se o celotnem obsegu sodelovanja pogovarjajo neposredno z Dimitrisom Itoudisom, ne pa z njegovim zastopnikom. Da Slovenija misli resno, pritrjuje tudi tale podatek.

»Z Itoudisom je bilo dogovorjeno, da bo Rado Trifunović konec marca za deset dni prišel k njemu v Moskvo, saj smo želeli narediti čim boljšo in osebno primopredajo in s tem Itoudisu olajšati začetek in spoznavanje igralcev, hkrati pa želimo, da Trifunović ostane del trenerske ekipe,« še razkrije Erjavec. Slovenija ima več tekmovalnih ciljev – v prvi vrsti si želi na olimpijske igre v Tokio. A po spremenjenem voznem redu.

Spomnimo, izvršni odbor Fibe je na izrednem sestanku odločil, da se bodo kvalifikacijski olimpijski turnirji za moške igrali med 22. junijem in 4. julijem 2021, moški eurobasket pa je prestavljen na obdobje med 1. in 18. septembrom 2022. Slovenija bo nastop na olimpijskih igrah v Tokiu lovila na turnirju v Litvi, na EP 2022 pa se mora šele uvrstiti: v drugem od treh kvalifikacijskih ciklov Slovenijo čakata dve domači tekmi. V petek, 27. novembra, proti Ukrajini in v ponedeljek, 30., proti Madžarski. Po prvem delu ima Slovenija na računu zmago nad Avstrijo in poraz proti Madžarom. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije