PLAVANJE

Reprezentančna slika ni spodbudna

Plavalci na DP v Kranju v boj za zadnje vizume za Korejo. Za nastop v finalu SP edini kandidat Peter John Stevens.
Fotografija: Peter John Stevens (levo) je zdaj vodilni slovenski plavalec, vrsto let je ta vloga pripadala Petru Mankoču (desno). FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Peter John Stevens (levo) je zdaj vodilni slovenski plavalec, vrsto let je ta vloga pripadala Petru Mankoču (desno). FOTO: Mavric Pivk

KRANJ – Tradicija se nadaljuje, osrednja junijska plavalna tekma pri nas bo vnovič v kranjskem bazenu. Triglavov miting bo še daljši kot po navadi, saj bo tridnevno dogajanje, od petka do nedelje, štelo za državno prvenstvo. Obenem gre domala za zadnjo priložnost lova za normami SP v sicer bledi podobi slovenske reprezentance.

Da se bo naše tekmovalno plavanje potapljalo pod valove tekmovalne krize, je bilo v zadnjem desetletju že večkrat jasno. Leta odmevnih nastopov palete reprezentantov v finalnih preizkušnjah svetovnih prvenstev (Barcelona 2003, Montreal 2005) se oddaljujejo, nazadnje pred dvema letoma med elito v Budimpešti nobenega našega plavalca ni bilo v finalu. Za letošnji nastop med izbrano osmerico pa je – a le v primeru najvišje ravni dnevne pripravljenosti – edini kandidat Peter John Stevens.


Deluje zelo optimistično


»Kadar koli sem z njim govoril v zadnjih tednih, je deloval zelo optimistično, toda dokler ga ne vidim, ne morem ocenjevati njegove forme,« nam je ob slovesu od dolgih višinskih priprav v Franciji dejal reprezentančni selektor Gorazd Podržavnik.
Peter John Stevens (levo) je zdaj vodilni slovenski plavalec, vrsto let je ta vloga pripadala Petru Mankoču (desno). FOTO: Mavric Pivk
Peter John Stevens (levo) je zdaj vodilni slovenski plavalec, vrsto let je ta vloga pripadala Petru Mankoču (desno). FOTO: Mavric Pivk

V tradicionalnem baznem taboru naših plavalcev blizu meje Francije s Španijo so bile tokrat le Janja Šegel, Katja Fain, Tjaša Oder in maratonska plavalka Špela Perše, zgolj slednji med to četverico sta dosegli normo za nastop na svetovnem prvenstvu. To bo v zadnjem julijskem tednu v Južni Koreji, kranjsko tekmovanje pa bo za večino sklepna priložnost za norme. Morda bodo nekateri poskusili še na Fužinarjevem mitingu na Ravnah (21. in 22. t. m.).

Prav takrat pa bo v Rimu prestižno tekmovanje Sette colli – zaradi tradicije in visokega nagradnega sklada je to že zelo blizu ravni evropskega prvenstva –, med Slovenci bo navzoč le Stevens, a on podobno kot Odrova ni vprašljiv glede nastopa v bazenu na svetovnem prvenstvu. Za zdaj je na Podržavnikovem seznamu poleg njiju le še obetavna Ljubljančanka Neža Klančar.

»Verjamem, da ne bomo ostali pri le treh udeležencih bazenskega dela prvenstva in maratonski plavalki Peršetovi. Sijajno bi bilo, ko bi si vizum zdaj v Kranju priplavale še Anja Klinar, Fainova in Šeglova, potem bi lahko skupaj s Klančarjevo sestavile zelo konkurenčno štafeto 4 krat 200 m prosto. In če pomislimo, da bo prav v Koreji že šlo tudi za olimpijske vizume, torej za Tokio 2020, bi se bilo dejansko pomembno predstaviti v dobri luči,« se zaveda Podržavnik, ki na svojem prvem SP poletne sezone v vlogi selektorja, v Budimpešti pred slabima dvema letoma, ni dočakal slovenskega finala.

Kakšno je trenutno stanje med domačimi klubi, bodo razkrili trije kranjski dnevi, ko bodo domačo konkurenco razširili plavalci iz Madžarske, Srbije, Nemčije, Hrvaške Italije in še nekaterih dežel. Predtekmovalni del bo dopoldne, finale pa ob 17. uri. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije