KOLESARSTVO

Pekli ga, ker je zmrznil v Yorkshiru

Objavljeno 09. oktober 2019 11.59 | Posodobljeno 09. oktober 2019 11.59 | Piše: Miha Hočevar
Ključne besede: Matej Mohorič

Matej Mohorič bo lažje prebolel zlomljeni rebri kot odstop na SP. V Zadru bi se lahko zanj končalo tudi precej slabše.

Matej Mohorič je bil na SP v življenjski formi, a sta ga zaustavila dež in mraz. FOTO: Jože Suhadolnik
LJUBLJANA – Za Primoža Rogliča se bo v soboto z dirko po Lombardiji končala sanjska sezona 2019. To bi morala biti zadnja preizkušnja tudi za Mateja Mohoriča, ki mu je načrte sfižil hud padec v 2. etapi dirke po Hrvaški, pri katerem si je zlomil dve rebri. Bolj kot predčasni konec tekmovalnega leta ga pekli razplet svetovnega prvenstva v Yorkshiru, kjer je v ekstremnih vremenskih razmerah odstopil.

»Počili sta dve rebri, malo mi je prebilo tudi pljuča, kar je bilo nevarno le prvo noč. Poškodbe se bodo celile dobrih šest tednov, boli me pri premikanju, ponoči, ko ležim, boleče je kihanje, kašljanje, smeh,« je svoj zdravstveni karton razkril Mohorič, čigar padec je povzročil nepazljiv spremljevalec dirke, ki je v cilju stekel na sredino ceste. Padec je bil množičen, Mohorič jo je odnesel najslabše.

»Bolj kot človeška napaka me je zmotilo, da ni bilo varovalnih ograj 200 metrov po cilju, kot to velevajo pravila. Zadel sem ob polkrožno cementno oviro proti parkiranju, če bi jo zadel malo bolj proti sredini, bi se lahko končalo precej slabše,« je o incidentu v Zadru povedal kolesar iz Podblice na Gorenjskem, za katerega to ni bila prva letošnja nesreča. Konec februarja je padel na treningu in izpustil prve klasične dirke v Belgiji.
 

Bil je lažji in hitrejši


»Športne sreče letos ni bilo, v življenju pa je vse relativno, nikoli ne veš, kaj je dobro in kaj slabo. Sicer nisem iz sladkorja, to bom prestal brez pretiranega živciranja,« je povedal kolesar Bahraina Meride, ki bo konec prihodnjega tedna dopolnil 25 let. Kot mladinec in mlajši član je postal svetovni prvak, upal je, da bo temu letos dodal še člansko lovoriko, a je šlo v Angliji vse narobe.

»Sezono ocenjujem kot podpovprečno, bil sem vrhunsko pripravljen, na dirkah pa tega zaradi različnih razlogov nisem unovčil. Vse drugo prebolim, grize me SP. Zmrznil sem in moral odstopiti, čeprav sem bil prvič v karieri na 110 odstotkih pripravljenosti, kot radi rečemo. Pred SP sem opravil test, ki je pokazal, da sem bil telesno najbolje pripravljen doslej. Za takšne vremenske razmere sem bil celo preveč na meji svojih sposobnosti, imel sem tri kilograme manj kot v začetku sezone (približno 70 kg pri višini 185 cm, op. p.), razvil pa sem lahko večjo moč, bil sem lažji in hitrejši. Moral bi se topleje obleči, odločil pa sem se za podobna oblačila kot spomladi na dirki Liege–Bastogne–Liege, na kateri v takšnih razmerah nisem imel težav. Zaradi manjših maščobnih zalog mi je mraz v Angliji prišel do kosti,« se je Mohorič ozrl na sezono, v kateri je slavil le eno zmago na dirki po Poljski.

Kaj pa prihodnje leto, v katerem bo Bahrain Merido vodil Rod Ellingworth, nekdanji prvi mož stroke v ekipi Sky? »Z Ellingworthom še nisva govorila. Čakajo nas korenite spremembe, bolj znanstven pristop, ki ga je imel že pri Skyu. Spomladi bi rad izpustil Pariz–Roubaix za boljšo pripravo na dirko po Flandriji in druge belgijske klasike. Za Giro, Tour in Vuelto še ne vem, kakšna bo ekipa. Z enim očesom gledam proti olimpijskim igram, na katerih lahko Roglič in​​ Tadej Pogačar sežeta po kolajnah, pri tem bi jima rad pomagal. SP 2020 bo tudi bistveno zahtevnejše kot letos, bo za specialiste za vzpone, morali bomo biti lahki in močni,« je predstavil Moho
Deli s prijatelji