SKOKI

Obeta se hud slovenski boj za Seefeld

V karavano za svetovni pokal se je vrnil Timi Zajc. Willingen natančen kazalnik pripravljenosti za SP.
Fotografija: Timi Zajc se bo z napolnjenimi baterijami lotil Willingena. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Timi Zajc se bo z napolnjenimi baterijami lotil Willingena. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Čeprav velika skakalnica Mühlenkopf (HS-145) nima dosti skupnega z drugimi napravami, navsezadnje je, če ne upoštevamo letalnic, občutno večja od drugih, običajno zelo natančno pokaže pripravljenost pred velikimi tekmovanji. Nič čudnega, ko pa je Willingen pogosto zadnje prizorišče pred olimpijskimi igrami ali svetovnimi prvenstvi v nordijskem smučanju. Tamkajšnja prireditev za svetovni pokal bo danes do nedelje tudi generalka za vrhunec letošnje zime – SP v Seefeldu in Innsbrucku (od 19. t. m. do 3. marca).
Timi Zajc se bo z napolnjenimi baterijami lotil Willingena. FOTO: Leon Vidic
Timi Zajc se bo z napolnjenimi baterijami lotil Willingena. FOTO: Leon Vidic

Na lanskih olimpijskih igrah v Pjongčangu sta se, denimo, s prvakom na veliki skakalnici, Poljakom Kamilom Stochom, in podprvakom na srednji, Norvežanom Johannom Andrejem Forfangom, dva asa okitila s kolajnama, ki sta se pred tem na zmagovalni oder zavihtela tudi v Willingenu.

Še leto prej sta v osrednjem delu Nemčije prvi dve mesti osvojila domači zvezdnik Andreas Wellinger in Avstrijec Stefan Kraft, ki sta zatem kraljevala tudi na nordijskem SP v Lahtiju 2017, na katerem sta (na obeh napravah) le zamenjala svoji uvrstitvi z Mühlenkopfa. Z naslovom moštvenih svetovnih prvakov pa so se tedaj ovenčali Poljaki, ki so pred odhodom na Finsko v svojo korist odločili tudi ekipno preizkušnjo v Willingenu.

 

Rekord skakalnice kar 152 metrov


Kakor koli že; od slovenskih skakalcev imata za zdaj mesti v reprezentanci za prvenstvo v Innsbrucku in Seefeldu zagotovljeni zgolj Anže Lanišek in Timi Zajc. Medtem ko bo 22-letni Domžalčan izpustil tekme na Mühlenkopfschanze – današnjo ekipno (15.45) ter obe posamični jutri (16.00) in v nedeljo (15.15) –, bo lahko štiri leta mlajši Štajerec, ki si je med minulim prostim vikendom malo napolnil baterije, po sanjskem ognjenem krstu v letenju na smučeh pred dvema tednoma v Oberstdorfu spet užival v dolgih skokih. Rekord willingenske naprave namreč znaša kar 152 metrov, kolikor je na njej odneslo Finca Janneja Ahonena (2005) in Jurija Tepeša (2014).


Glavni trener naše skakalne vrste Gorazd Bertoncelj je v Nemčijo odpeljal še Jerneja Damjana, Žigo Jelarja, Bora Pavlovčiča, Anžeta Semeniča ter brata Domna in Petra Prevca, med katerimi se bo ta konec tedna vnel ogorčen boj za še tri (ali celo štiri) vstopnice za bližnji vrhunec tekmovalne zime na Tirolskem. Medtem je že jasno, da tam ne bo Severina Freunda, saj ga je selektor domače reprezentance, Avstrijec Werner Schuster, ki bo po končani sezoni prenehal trenirati (Nemce), že prečrtal s seznama tudi za Willingen. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije