DRUŽINSKO NASILJE

Nasilni športnik znova za zapahi

Miran Fabjan znova osumljen družinskega nasilja. V priporu pristal zaradi ponovitvene nevarnosti.
Fotografija: Kariera Mirana Fabjana se s športnih strani seli v črno kroniko. FOTO: Igor Zaplatil
Odpri galerijo
Kariera Mirana Fabjana se s športnih strani seli v črno kroniko. FOTO: Igor Zaplatil

BRANIK – V minulih letih smo večkrat poročali o Miranu Fabjanu iz Branika blizu Nove Gorice. Sprva je bil reden gost športnih rubrik, saj je kikboksar, ki si je ustvaril ime doma in v tujini. Še marca letos je v Atenah v tretji rundi z udarcem s kolenom v glavo nokavtiral grškega nasprotnika, imenujejo ga tudi slovenski Rocky.

Kariera Mirana Fabjana se s športnih strani seli v črno kroniko. FOTO: Igor Zaplatil
Kariera Mirana Fabjana se s športnih strani seli v črno kroniko. FOTO: Igor Zaplatil

Je organizator tekmovanj v borilnih veščinah, v zadnjih dveh letih pa se je večkrat pojavil tudi na straneh črne kronike, osumljen in obsojen zaradi kaznivih dejanj. Desetega junija je 34-letnega Fabjana preiskovalni sodnik novogoriškega sodišča znova poslal v pripor.
 

Pretresena in objokana


Spomnimo: konec oktobra 2017 so člani njegove ožje družine, s katero živi v hiši v Braniku, prijavili, da je prvič položil roko na svojo ženo. Fabjan je v pogovoru za naš časopis dogodek sprva zanikal, nato pa ga je priznal. »Prišlo je do odrivanja, nakar sem jaz njej dal klofuto, potem pa sem odšel na trening. Ko sem prišel s treninga, je moja mama, ki živi v isti hiši, poklicala policijo,« je ondan pojasnjeval Fabjan, ki mu je bila tedaj izrečena prepoved približevanja.

Mirana Fabjana imenujejo slovenski Rocky. FOTO: Tomi Lombar
Mirana Fabjana imenujejo slovenski Rocky. FOTO: Tomi Lombar

Po objavi članka pa je z našim uredništvom stopil v stik možakar, ki je bil prav tako žrtev boksarjevih borilnih spretnosti. Zaradi zamere iz preteklosti je žrtev dobila številne poškodbe, na koncu pa je sodišče Fabjana spoznalo krivega zaradi grožnje in nasilništva. Nato januarja 2018 znova družinsko nasilje pri Fabjanovih, a je Miranova žena takrat zanikala, da bi bila žrtev. Pozneje se je izkazalo, da je bila ob prihodu policije »pretresena, objokana in prestrašena. Večkrat je povedala, da se osumljenca boji,« so pozneje navajali med preiskavo.

Fabjana so januarja lani poslali v pripor, izrekli so mu tudi ukrep prepovedi približevanja, saj so zaznali »vidno razburjenost osumljenca«, zaznali so »vonj po alkoholu«, Fabjan pa naj bi se januarja lani vedel »agresivno ter kričal, med drugim, da iz hiše ne bo odšel, češ da je njegova, in naj policisti kar pokličejo okrepitve«. Zdaj se je zgodba ponovila: Fabjan je v ponedeljek, 10. junija, prišel domov zgodaj popoldne, se zapletel v družinski prepir ter končal v priporu.

Bi zažgal avto?

Po naših navedbah zelo zanesljivega vira, ki ni želel biti imenovan, se je Rocky sprl s svojci, ki so bili doma, torej svojimi starši in ženo. Poleg žalitev ter domnevno grdega in ponižujočega ravnanja naj bi bilo prisotno nasilje, pa tudi grožnje – domnevno z zažigom avta na dvorišču. Nekdo od domačih je po vsem poklical policijo.

V hiši Fabjanovih v Braniku je morala znova posredovati policija. FOTO: Marko Feist
V hiši Fabjanovih v Braniku je morala znova posredovati policija. FOTO: Marko Feist

Dean Božnik z novogoriške policijske uprave navaja, da so junija zaradi družinskega nasilja intervenirali šestkrat, štirim osebam so izrekli prepoved približevanja, zoper zgolj enega pa so odredili pripor: »V obravnavanih primerih je policija obveščala tudi pristojne pravosodne institucije (dežurnega preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča in okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici) ter center za socialno delo.«


Predsednik okrožnega sodišča v Novi Gorici Goran Klavora je pojasnil, kaj se je zgodilo s Fabjanom, potem ko so ga prejšnji ponedeljek s kazensko ovadbo zaradi nasilja v družini privedli pred preiskovalnega sodnika: »Preiskovalni sodnik je istega dne odredil pripor zoper osumljenca iz razloga ponovitvene nevarnosti. Danes je še vedno v priporu.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije