PLEZANJE

Kot pajek, ki ga nič ne odžene s stene

Objavljeno 17. maj 2019 11.47 | Posodobljeno 17. maj 2019 11.47 | Piše: Mojca Finc
Ključne besede: Janja Garnbret

Janja Garnbret prva slovenska plezalka z lovoriko na balvanih. S končno zmago uresničila svoj glavni cilj v letošnji sezoni.

Janja Garnbret kot po tekočem traku niza uspehe. FOTO: Tadej Regent
LJUBLJANA – Slovenska šampionka Janja Garnbret je že dve tekmi pred koncem sezone za svetovni pokal v balvanskem plezanju s 100-odstotnim točkovnim izkupičkom osvojila lovoriko v tej disciplini. »Pred nami sta še dve preizkušnji, ki bi ju rada odplezala, kot najbolje znam. Šele potem bi se veselila,« je pred nedeljsko tekmo v Münchnu razmišljala 20-letnica in v isti sapi pristavila, da ji uspeh veliko pomeni, na koncu koncev je bil to njen glavni cilj sezone.
image
Janja Garnbret kot po tekočem traku niza uspehe. FOTO: Tadej Regent

Švica, Rusija, dvakrat Kitajska – štiri tekme, štiri zmage, 400 točk! Takšen je letošnji izkupiček Garnbretove v balvanskem plezanju. Konec tedna bo tekmovala v Nemčiji, v začetku junija še v ZDA. Ker v nedeljo na Bavarskem ne bo nastopila Akijo Noguči, edina tekmica, ki bi še lahko ogrozila zmago Korošice (Japonka za njo zaostaja za 160 točk), lahko Garnbretova pleza sproščeno. Lovorike ji nihče več ne more vzeti.

V zgodovino se bo vpisala kot prva slovenska plezalka s končno zmago v tej disciplini (pri moških jo je lani osvojil Jernej Kruder). »Nikoli prej nisem zmagala štirikrat zapored, zdi se mi neverjetno na vseh ravneh!« je dejala Garnbretova. Ni pričakovala, da se bo sezona zanjo začela tako sanjsko: »Prav zato mi ne uspe predelati vseh rezultatov, ne dojemam še vsega. Nobena zmaga ni bila lahka. Res sem nepopisno vesela, da sem že v startu uresničila glavni cilj sezone,« je žarela. Letos rešuje probleme v steni kot po tekočem traku, tudi pri tistih, ki tekmicam povzročajo težave, Korošica najde pravo pot do vrha.

»Po koncu tekme pogledaš, kaj si naredil dobro in kaj bi lahko bilo še boljše,« vselej stremi k napredku. Čeprav v steni deluje kot pajek, ki ga nič ne more odgnati, priznava, da je psihično tudi naporno. »V Moskvi je bil finale malo lažji in sem morala rešiti vse probleme v prvem poskusu, tudi v Wujiangu je bilo treba imeti glavo na pravem mestu,« je pojasnila sogovornica, ki si je po prihodu iz Azije vzela kratek čas za počitek, nato pa se spet osredotočila na treninge: »Hitro je bila spet akcija!« je potrdila, da se stene nikoli ne naveliča. Ker bo sezona še dolga, mora ohraniti zbranost.

»Moraš se imeti fajn, če se nimaš, vrhunskih rezultatov ne bo. Po koncu sezone v balvanskem plezanju se bom posvetila treningom za težavnostno, nato bo na sporedu še svetovno prvenstvo,« se dejala Garnbretova, ki ji potrebno energijo vlivajo uspehi.
 

Najljubša tekma na balvanih


Danes se je z reprezentanco odpravila na Bavarsko, kjer bodo nastopili še Katja Kadić, Lučka Rakovec, Mia Krampl, Vita Lukan, Urška Repušič in Julijana Kruder v ženski konkurenci, v moški pa Jernej Kruder, Gregor Vezonik, Anže Peharc, Zan Sudar Lovenjak, Matic Kotar in Luka Potočar. Jutri jih čakajo kvalifikacije, v nedeljo tekma. Na tem prizorišču je Garnbretova zmagala lani in predlani.

»To je moja najljubša tekma na balvanih. Veselim se Münchna, ker je vzdušje tam vedno odlično in balvani so vedno super postavljeni,« je povedala ambasadorka prireditve Triglav The Rock, ki jo bo Ljubljana gostila 25. maja. Na spektakel je povabila ase športnega plezanja, eni so se že odzvali, potrditve drugih pa še čaka. 
Deli s prijatelji