Karabatiću slabo, ko vidi koledar

Francoski zvezdnik se v času koronavirusa počuti kot gospodinja. Glavni cilj OI v Tokiu, po katerih bo razmislil o nadaljevanju kariere.
Fotografija: Nikola Karabatić je malo pred prekinitvijo sezone gostoval v Celju. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Nikola Karabatić je malo pred prekinitvijo sezone gostoval v Celju. FOTO: Uroš Hočevar

Morda ni več najboljši na svetu, je pa še vedno največji rokometni zvezdnik. Nikola Karabatić se v teh tednih posveča družini in gospodinjskim opravilom, v glavi pa ima tudi olimpijske igre v Tokiu, na katerih bi lahko s tretjo zlato kolajno pri 37 letih sklenil kariero. A v pogovoru za časnik Ouest-France je priznal, da ni prepričan, ali bo njegovo telo kos noremu ritmu, kot so si ga zamislili vodilni na EHF in IHF, ko se bo po pandemiji koronavirusa začelo znova.

»Moja prioriteta je zdaj družina, rokomet je na stranskem tiru. Povsem sem osredotočen na vlogo očeta. Zjutraj vstanem skupaj z otroki. Z ženo jima kuhava, pospravljava za njimi. To je zdaj moj edini cilj. Nisem več vrhunski športnik, zdaj sem gospodinja,« se je pošalil član Paris Saint-Germaina, ki se vendarle ni povsem zanemaril: »Vadim enkrat na dan. Izmenjujem vaje za moč in vzdržljivost. Tudi tečem po hiši in okrog nje, prija mi, ko malo prezračim glavo.«

PSG so razglasili za francoskega prvaka. Liga prvakov je prekinjena, sezona 2019/20 se bo sklenila šele konec decembra s F4 v Kölnu. OI so preložene za leto dni. »Pravzaprav se zdi kot neskončen oddih. A po drugi strani si počitnice predstavljam na plaži. Zato imam mešane občutke. Ne vem, kako bomo čez čas gledali na to obdobje. S psihološkega vidika športnikom ni lahko. Veliko je vprašanj. Kdaj bomo spet lahko igrali rokomet in kakšne posledice bo to imelo za naš poklic? Torej niso ravno počitnice,« je tudi temno plat osame razkril Karabatić.
 

Slaba vest zaradi naslova


Zadnji naslov ima grenak priokus. »Ljubše bi mi bilo, če bi lahko lovoriko praznoval na igrišču skupaj s soigralci in navijači. Seveda smo ponosni, da smo francoski prvaki, toda obstaja čuden občutek. Včasih imam celo malce slabo vest. Nekaj je gotovo, ta naslov si bom zapomnil za vedno,« je razmišljal igralec srbskih korenin.

Preložitev OI ga ni presenetila. »Saj se je dolgo napovedovalo. Bilo je neizogibno. Zdaj se že sprašujemo, ali bo igre mogoče prirediti prihodnje leto, zato se jih je težko veseliti. Motivacija je težka stvar v teh časih,« je priznal Karabatić, ki naj bi se na F4 lige prvakov meril z Veszpremom (Marguč, Blagotinšek), Kielom (Zarabec) in Barcelono (Dolenec, Janc). A to bo že sredi prihodnje sezone, ki bo za rokometaše nečloveško naporna. Ob domačih prvenstvih jih čakajo evropske tekme, januarja 2021 bo SP v Egiptu, marca kvalifikacije za Tokio in julija OI.

»EHF od nas zahteva, da odigramo F4 decembra. To je nesmisel. Z novo sezono naj bi liga prvakov štela dvakrat po deset klubov, kar pomeni ogromno tekem. Sploh si ne upam pogledati na koledar, ker mi je kar slabo. Nas igralcev nihče nič ne vpraša. To je navadno sranje, saj smo mi tisti, ki bomo morali vse to pretrpeti. Razumem, da ima EHF finančne interese, vendar smo samo iz mesa in krvi. Poleg tega je tu še reprezentanca. Tak peklenski ritem prinaša tveganje, da se boš poškodoval in da bo tvoja kariera krajša. To ni prav.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije