HOKEJ

Finski čudež na ledu 2.0

Hokejisti iz dežele tisočerih jezer tretjič svetovni prvaki. Junaka finala kapetan Marko Anttila in vratar Kevin Lankinen.
Fotografija: Finski hokejisti so si dva od treh šampionskih pokalov priigrali na Slovaškem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Finski hokejisti so si dva od treh šampionskih pokalov priigrali na Slovaškem. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – V Helsinkih in drugih finskih mestih že od nedelje zvečer, ko so Suomiji v velikem finalu hokejskega svetovnega prvenstva elitne skupine A s 3:1 (0:1, 1:0, 2:0) premagali Kanadčane ter se tretjič po letih 1995 in 2011 ovenčali z lovoriko, vlada obsedno stanje. Ljudje so, oboroženi z zastavami in fotografijami junakov, zavzeli trge, ulice in ceste ter se prepustili vsesplošnemu rajanju, pri čemer so najpogumnejši plezali na semaforje in pri nič kaj poletnih temperaturah okrog 10 stopinj Celzija skakali v fontane.
Finski hokejisti so si dva od treh šampionskih pokalov priigrali na Slovaškem. FOTO: Reuters
Finski hokejisti so si dva od treh šampionskih pokalov priigrali na Slovaškem. FOTO: Reuters

»Upam, da bodo Helsinki ostali celi,« se je pošalil finski kapetan Marko Anttila, ki je bil eden od velikih junakov izločilnih bojev na Slovaškem. V četrtfinalu je 203 cm visoki orjak helsinškega moštva Jokerit poldrugo minuto pred koncem rednega dela tekme proti branilcem naslova svetovnih prvakov Švedom izenačil na 4:4 (zlati gol za 5:4 je nato v podaljšku zabil Sakari Manninen), v polfinalu so Suomiji z Markovim zadetkom izločili Ruse z 1:0 (po tistem dvoboju so pisali, da še Ivan Drago gleda navzgor Anttilo), v sklepnem dejanju pa je 34-letni napadalec iz mesteca Lempäälä z dvema goloma prispeval levji delež h končnemu slavju.

Ogromno zaslug za podvig modro-belih levov je imel tudi sijajni vratar Kevin Lankinen, ki je v finalu zbral kar 42 obramb. Toda prav vsak član moštva je dodal svoj kamenček v šampionski mozaik.
 

Zanimiva naključja


Slovaška se je izkazala za srečen kraj finskih hokejistov, ki so si tam priigrali svoj drugi naslov svetovnih prvakov po letu 2011, zanimivo, da so se zmagovitega zadetka predvčerajšnjim v Bratislavi veselili v isti sekundi (!) finalne tekme (42:35) kot pred osmimi leti proti Švedom. In tudi takrat je – ko smo že pri naključjih – severnjakom kot selektor poveljeval Jukka Jalonen, ki je krmilo izbrane vrste prevzel po lanskem prvenstvu.

»Izjemno sem ponosen, da sem lahko vodil te igralce,« je včeraj večkrat poudaril 56-letni trener iz Riihimäkija, ki po številnih odpovedih zvezdnikov iz NHL s Patrikom Lainejem (Winnipeg), Mikaelom Granlundom, Pekko Rinnejem (oba Nashville), Rasmusom Ristolainenom (Buffalo) na čelu ni zganjal preplaha. Medtem ko so v drugih reprezentancah še čakali na morebitne izpade moštev v končnici najmočnejše hokejske lige na svetu in svoje okrepitve z druge strani Atlantika, je Jalonen že zelo zgodaj zapečatil finsko ekipo.


»Nikogar več ne bomo čakali, popolnoma zaupam tem fantom!« je že kmalu po začetku turnirja sporočil selektor, ki z imenovanjem svojega moštva, v katerem sta bila s Henrijem Jokiharjujem (Chicago) in Juhom Lammikkom (Florida) le dva igralca iz NHL in nič manj kot 18 novincev, kar zadeva članska SP (med njimi tudi vzhajajoči zvezdnik, komaj 18-letni Kaapo Kakko), niti med rojaki ni vlival prav veliko upanja. A je nato s svojimi izbranci, v katere so verjeli le redki in so jim sinoči v Helsinkih pripravili nepozaben sprejem, kljub temu pripravil čudež na ledu 2.0. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije