NBA

Dončić je potopil Dragićev rekord

Ljubljančan najmlajši po LeBronu Jamesu s tekmo 40+. S šestimi trojnimi dvojčki vodi v prvenstvu NBA.
Fotografija:
Odpri galerijo

Niz štirih domačih spopadov z nekdanjimi prvaki lige NBA so košarkarji Dallasa začeli v imenitnem slogu, z zmago nad San Antoniom s 117:110. Blestel je predvsem Luka Dončić z 42 točkami, kar je nov slovenski rekord v elitnem ameriškem prvenstvu, 11 skoki in 12 podajami ter pošteno prestrašil naslednje tekmece – Golden State, Cleveland in Houston. Za mladega Ljubljančana očitno nihče ne najde obrambe, delno se lahko ustavi le sam na slabši strelski večer.

Dončić ni nikoli skrival, da je LeBron James njegov košarkarski vzornik. Primerjave z velezvezdnikom LA Lakers mu neizmerno prijajo, še bolj pa je zadovoljen, ko koraka po njegovih stopinjah s podvigi na igrišču. Zdaj mu je tik za petami kot šele drugi as v zgodovini lige NBA, ki je dosegel več kot 40 točk pred 21. letom starosti. Jamesu je z 41 točkami uspelo v njegovi krstni sezoni, 27. marca 2004, ko je bil star 19 let in tri mesece, njegov slovenski naslednik pa je dosegel mejnik pri 20 letih in 263 dneh.

Z metom 9:14 za dve točki, 5:13 pri trojkah in prostimi meti 9:13 je za štiri točke izboljšal svoj osebni strelski rekord pod ameriškimi obroči, ki ga je dosegel deset dni prej ob domačem porazu z New Yorkom, in za dve točki prekosil najboljši slovenski dosežek doslej. Goran Dragić je 28. februarja 2014, ko je še branil barve Phoenixa, New Orleansu nasul 40 točk (za dve 11:14, za tri 3:7, prosti meti 9:11).
 

Sanjal o 17 točkah


»Po takšnih večerih vedno znova izvem kaj novega o ligi NBA in njeni statistiki. Z veseljem prisluhnem, čeprav so tekme s San Antoniom same po sebi vedno nekaj posebnega za nas. To je teksaško rivalstvo, vsakič želimo zmagati. Med počitkom pred tekmo sem sanjal, da sem v prvi četrtini dosegel 16 točk, na koncu sem jih 17. Sanje se uresničujejo,« je po Dallasovi osmi zmagi v 13 tekmah priznal Dončić, ki je do polčasa obogatil svojo osebno bero na 24 točk.

Kdo ve, koliko so ga pri tem podžgali slabi spomini na San Antonio, s katerim se je v prejšnji sezoni srečal štirikrat in vselej ostal praznih rok. Dallasovo rivalstvo z ostrogami je še veliko daljše, a dvoboj je pričakal s pičlima dvema zmagama v zadnjih 17 soočenjih. Petkratni prvaki lige NBA iz San Antonia so po upokojitvi Tima Duncana, zdaj pomočnika glavnega trenerja Gregga Popovicha, Emanuela Ginobilija in Tonyja Parkerja resda le še bleda senca nekdanjega velikana. V Dallasu so doživeli šesti zaporedni poraz, po njem so šele 15. v zahodni konferenci.

Dončić je mimogrede prišel tudi do svojega šestega trojnega dvojčka v sezoni, s katerim je najuspešnejši v ligi NBA: LeBron James je dosegel štiri, Russell Westbrook pa tri. Nekaj napadalnih ciljev mu je vendarle še ostalo. Njegovih 42 točk je 13. najboljši strelski iztržek v novem prvenstvu, največ točk na eni tekmi sta doslej dosegla Damian Lillard iz Portlanda (60 proti Brooklynu) in James Harden iz Houstona (59 proti Washingtonu), ki je kar petkrat nasul nasprotnemu moštvu 44 točk in več. V nedeljo se bo skupaj z Westbrookom spopadel v Dallasu z Dončićem in Kristapsom Porziginsom, avtorjem 18 točk in 10 skokov proti San Antoniu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije