Brlog za lisičke bo na Bledu

Konec tedna Zlata lisica namesto na Pohorju v Kranjski Gori. Vznesenim Štajercem ni bilo prav, ko so ostali brez prireditve.
Fotografija: Pred enim letom sta bili tako nasmejani Ilka Štuhec in Meta Hrovat. Prva je doma pod Pohorjem, slednja pa prav pod podkorensko strmino. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Pred enim letom sta bili tako nasmejani Ilka Štuhec in Meta Hrovat. Prva je doma pod Pohorjem, slednja pa prav pod podkorensko strmino. FOTO: Tadej Regent

Smučarska Slovenija je že dolgo upravičeno ponosna na nekatere svoje prireditve najvišje ravni, med njimi vsekakor tudi na Zlato lisico, pohorsko tekmo svetovnega pokala za žensko karavano alpskega smučanja. Prav posebna je zaradi duha drugega največjega slovenskega mesta, Maribor ji daje poseben čar. Res pa je, da v zadnjih milih zimah ob tej nizki nadmorski višini tu pogosto ni več mogoče prirejati spektakla – tako kot pred dvema letoma bodo lisičke spet smučale v Kranjski Gori.

Tudi v Zgornjesavski dolini januarsko-februarski dnevi še zdaleč niso več takšni kot nekoč, žičničarji in hotelirji preklinjajo ob spoznanju o dnevih brez snežink, za silo delujejo le smučišča za manj zahtevne in tiste začetnike pod streho smučarskih šol. A v primerjavi z bolj gričevnato in vinogradniško severovzhodno Slovenijo alpska dolina ponuja krepko nižje temperature in tako tudi primernejše razmere za pripravo tekme in seveda njeno izvedbo.

Seveda vznesenim Štajercem ni bilo prav, ko so ostali brez prireditve, ki je pravzaprav že ena od mestnih znamenitosti: tako kot stara trta, Borštnikovo srečanje, festival Lent in paleta mednarodnih nogometnih spektaklov v Ljudskem vrtu.
 

Ni (pretirane) slabe volje


Ni jih bilo malo, ki so bili že kar jezni na Markusa Mayra, nadzornika z Mednarodne smučarske zveze, ko je javnosti sporočil, da na snežnem stadionu ne bo tekme. Slišati je bilo tudi teorije o zaroti, na družabnih omrežjih je bilo zaznati marsikaj. A četudi se bodo lisičke v 56-letni zgodovini te tekme zdaj že osmič preselile v Kranjsko Goro, med umirjenimi poznavalci dogajanja kot tudi prireditelji ni (pretirane) slabe volje.

Kajpak bi imeli tisti, ki so neposredno vpleteni v organizacijo tekme, raje dogajanje na izvirnem prizorišču, žreb startnih številk sredi mesta na trgu, prav poseben utrip ob Dravi, a še precej slabše bi bilo, če bi trmasto vztrajali pri svojem, nato pa tekme ne bi bilo mogoče spraviti pod streho. Najbrž si ni težko predstavljati, kakšno (denarno) škodo bi utrpela v primeru prekinitve. Takrat zavarovalnih premij ni več ...

Dolgoročno pa bi to prav lahko botrovalo tudi umiku Maribora s koledarja mednarodne zveze, novih prizorišč, ki si želijo na zemljevid svetovnega pokala, je namreč dovolj. Tako so se mariborski prireditelji skupaj s partnerji iz Kranjske Gore potrudili, da ta tekma ostane na slovenskem snegu. »Seveda nam je žal, da ne bo javnega žreba startnih številk, ker pač v tako kratkem ni možno izpeljati vsega po predpisih zakona, a zadovoljni smo vseeno, da bomo obdržali tekmo v Sloveniji,« nam je dejal Srečko Vilar, generalni sekretar tekmovanj, in potrdil, da bo večina lisičk tokrat na Bledu.

Kranjskogorski hoteli so namreč ob začetku počitnic polni. Le Italijanke in Francozinje bodo v naši zahodni soseščini, Avstrijke pa onstran Korenskega sedla na Koroškem. Prepričan pa je o nadvse spodobni tekmi. Kot pravzaprav vedno doslej, ko so jo lisičke morale ucvreti iz pohorskih gozdov v Kekčevo deželo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije