KOŠARKA

Bo generacija 1967/68 vrnila Olimpijo v evroligo?

Poslovneža Tomaž Berločnik in Emil Tedeschi bosta združila moči Želita si, da bi se Cedevita Olimpija hitro spet prebila v evroligo
Fotografija: Kakšne barve bodo novi dresi košarkarjev Olimpije? FOTO: Liga ABA
Odpri galerijo
Kakšne barve bodo novi dresi košarkarjev Olimpije? FOTO: Liga ABA

LJUBLJANA –  Košarkarski klub Petrol Olimpija je kot mačka, ki ima sedem življenj. Tudi tokrat je dokazal, da ima izjemni preživetveni nagon. Po finalnem porazu v domačem prvenstvu in izpadu iz lige ABA so jim napovedovali igranje v ligi ABA 2. A od tega ne bo nič, Olimpija je našla način, da obstane med elito. Čudežno, spretno. Če bi izpadel kateri drugi klub, takšne telovadbe okoli obstanka in igranja ne bi bilo. V Šentjurju, v taboru KK Tajfun, se še kako dobro spomnijo poletja 2015, kako je tedanje vodstvo Olimpije prišlo do njih s poniževalno ponudbo, da bi jim nekako odstopili mesto v ligi ABA. Vodstvo regije je tedaj zmaje rešilo in jih spravilo v ligo.

Partnerja iskal v Sloveniji

Zmaji so tudi letos lep čas računali, da bi jih lahko rešila širitev lige, ki bi ji botroval prihod Olympiakosa. A prihod Grkov in njihov trud sta bila bolj dimna zavesa za domače težave moštva iz Grčije kot resen poskus. V ozadju so skovali nov načrt. Predsedniku Petrola Olimpije Tomažu Berločniku ni do povprečja, bog ne daj ždenja na dnu, ne nazadnje je Petrol ugledno podjetje, ki meri na vrh. Zapisano v duhu črnega humorja je moral prvi mož Petrola lestvico lige ABA obrniti na glavo, če je hotel videti, da gre njegovim dobro. Tega podjetnik, kakršen je Berločnik, ne potrebuje. Še manj, da bi trpel in čakal v nedogled. Nikogar ni obtoževal, je pa pri sebi naredil določene sklepe in opozoril na napake, ki jih noče delati. Ker te stanejo! V poslu pa se vse meri v evrih. Odločil se je za povezovanje – strateškega partnerja je najprej iskal doma, v Sloveniji. Ker nihče ni bil pripravljen, da gre v španovijo z Olimpijo, je našel podobno mislečega takisto izjemnega poslovneža Emila Tedeschija, s katerim sta tudi prijatelja, malodane generacija – Tedeschi je rojen leta 1967, Berločnik 1968. Oba imata vse, na jesen svoje poslovne kariere pa bi rada uživala v vrhunski košarki. Tedeschi v Zagrebu s Cedevito ni bil nikoli sprejet, Berločnik v Ljubljani pač. Pravniki so pregledali možnosti in jima zagotovili, da ne bo težav pri fuziji, dejansko bodo košarkarji Cedevite prenesli sedež kluba v Ljubljano.

Rimac ali Zdovc?

Tedeschi ni imel veliko zahtev in želja, je pa menda za vsako oceno vztrajal, da bo trener skupne ekipe Slaven Rimac. Jure Zdovc, ni razloga, da mu ne verjamemo, o povezovanju in skupnem projektu do nedavnega ni vedel nič in je po svoje sestavljal ekipo. Prihodnji dnevi bodo zato zanimivi: prijatelja, lani še sodelavca Rimac in Zdovc sta se znašla v nezavidljivem položaju. Nekateri namigujejo, da bi Zdovcu ponudili položaj športnega direktorja. A prav ti dodajo, da ne verjamejo v to. Bolj se jim zdi verjetno, da bo Zdovc poplačan iz vsote pol milijona evrov, ki je po skupnem proračunu treh milijonov evrov namenjena poplačilu odpravnin. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije