ŠAH

Carlsen nesporni junak

Še tretjič v karieri je leto sklenil s tremi naslovi prvaka.
Fotografija: Magnus Carlsen je potrdil genialnost. FOTO: Pavel Mihejev/Reuters
Odpri galerijo
Magnus Carlsen je potrdil genialnost. FOTO: Pavel Mihejev/Reuters

V kazahstanskem Almatiju se je sklenilo svetovno prvenstvo v hitrih disciplinah, katerega nesporni junak je bil aktualni svetovni prvak Magnus Carlsen. Po zmagi v pospešenem tempu za razmišljanje je stopil na najvišjo stopničko tudi v hitropoteznem.

Svoji četrti pospešeni zvezdici je tako dodal šesto hitropotezno, pri čemer je po letih 2014 in 2019 še tretjič osvojil dvojno lovoriko in na tak način koledarsko leto končal kot svetovni prvak v standardnem, pospešenem in hitropoteznem tempu. Norvežan je tudi edini igralec, ki mu je uspelo osvojiti dvojno lovoriko v obeh hitrih disciplinah. Ob skupni nagradi v višini 120.000 dolarjev si je zagotovil tudi, da mu bo letos ostal uradni naziv svetovnega prvaka, čeprav se je odpovedal obrambi naslova v standardnem šahu.

Tekmovanje je kot običajno ponudilo obilo privlačnega dogajanja in nepredvidljivih zapletov, ki so stalnica turnirjev s tako kratkim časom za razmišljanje. Po pričakovanjih je bil med številnimi igralci iz svetovnega vrha Carlsenov največji konkurent ameriški specialist za hitre discipline Hikaru Nakamura. Slednji je prvi dan zaključil v samostojnem vodstvu in je imel po dvanajstih krogih od skupno enaindvajsetih pred Carlsenom celo točko prednosti.

chess
chess

V nadaljevanju sta sicer oba doživela še dva poraza, a je bil zato Carlsen precej bolj prodoren in se je s sedmimi zmagami otresel Američana ter ga na koncu pustil za seboj za celo točko. Nakamura se je moral znova zadovoljiti z drugim mestom, na tretje pa se je z enakim številom točk presenetljivo zavihtel 21-letni Armenec Haik Martirosjan.

Rusiji le bron

V ženski konkurenci je za veliko veselje domačinov poskrbela Bibisara Asaubajeva, ki je prišla do drugega zaporednega naslova svetovne prvakinje v hitropoteznem šahu. S tem je dokazala, da njeno lansko zmagoslavje, ko je štela vsega 17 let, nikakor ni bilo naključje. Tokratni uspeh ji je po slabšem začetku prinesel predvsem izjemen zaključek, v katerem je dobila zadnjih pet partij.

Ta niz je bil ključnega pomena, saj je zgolj tako lahko nevtralizirala tistega še bolj impresivnega izkušene Indijke Humpy Koneru, ki je v zadnjih devetih partijah oddala vsega en remi. Konerujeva je s pol točke manj od zmagovalke osvojila srebrno kolajno, bronasta je pripadla Rusinji Polini Šuvalovi. Zanimivo je, da je bila to tudi edina ruska kolajna na celotnem prvenstvu, kljub številni udeležbi najboljših igralk in igralcev iz te šahovske velesile. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije