ROKOMET

Bregar: Pretep, Rasmussen: Vojna

Slovenija in Črna gora se bosta danes pomerili v tekmi za vse ali nič. Zmagovalec se bo uvrstil med najboljših 12 ekip na EP na Danskem.
Fotografija: Bo Ana Gros popeljala Slovenke do zmage? FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Bo Ana Gros popeljala Slovenke do zmage? FOTO: Uroš Hočevar

Slabe občutke, ki so se nabrali na tekmah z Dansko in Francijo, je treba pustiti ob strani, pred slovenskimi rokometašicami je najpomembnejša tekma na 14. evropskem prvenstvu. Če bodo ugnale Črno goro, se bodo prvič po 16 letih uvrstile v glavni del turnirja in si zagotovile status nosilk v žrebu za SP 2021.

Tekma med Slovenijo in Črno goro se bo v Herningu začela ob 18.15, obe reprezentanci sta izgubili proti favoritinjam skupine A, so se pa Črnogorke zlasti branilkam lovorike iz Francije bolje upirale. Ker imajo boljšo razliko v golih (–11: –17), jim za napredovanje zadostuje remi.

Za Slovenke šteje le zmaga. »S Črnogorkami se bo treba stepsti. Na drugi strani bo tudi nas čakala čvrsta obramba, zato se bo treba žoge znebiti pred prekrškom,« je dejal selektor Uroš Bregar, ki se mu na prejšnjih štirih velikih tekmovanjih še ni zgodilo, da bi se poslovil brez zmage. Črnogorke zelo dobro pozna, vrsto let sodeluje v Draganom Adžićem, očetom znamenite črnogorske rokometne šole. Đevojke so bile z njim leta 2012 evropske prvakinje in srebrne na OI v Londonu.

Črna gora je v procesu pomlajevanja reprezentance, poslovile so se nekatere izkušene igralke, denimo Katarina Bulatović in Milena Knežević, ne pa tudi zimzelena Jovanka Radičević. Ob njej je najbolj nevarna Đurđina Jauković, ki na tem EP še ni našla strelske forme (učinek 4:16). A podobno velja za glavne slovenske ostrostrelke z Ano Gros in Tjašo Stanko na čelu. Bregar bo nekako moral uglasiti in sprostiti zunanjo linijo, v kateri so še Ellizabeth Omoregie, Nina Zulić, Barbara Lazović in tudi Nina Žabjek.

»Želimo zmago in napredovanje. Morale se bomo boriti še bolj kot doslej,« se vložka zaveda Krimova kapetanka.
Črna gora si je zagotovila nastop na OI, ki bodo zanjo prioriteta. Šele nekaj dni pred EP so se šefi v Podgorici odločili odsloviti Šveda Pera Johanssona in imenovati Danca Kima Rasmussena, ki se še spoznava z igralkami. Med njimi je tudi Krimova organizatorica igre Matea Pletikosić, ki jo Bregar pozna bolje od njega.
 

Črna gora vselej boljša


Tradicija ni na strani Slovenk, ki so izgubile vse štiri dosedanje tekme s Črno goro, nazadnje pred dvema letoma na EP v Franciji, ko je bilo 32:36. Rasmussen se zaveda, kakšni bi bili odzivi, če bi bil prvi, ki bi klonil proti rokometnim palčicam, ki višje od 9. mesta še niso pogledale (EP 2004). »Kar je bilo, je bilo. Zdaj razmišljamo le o Sloveniji, to bo povsem drugačna tekma. Ekipi se odlično poznata, izhajata praktično iz iste kulture, to bo rokometna vojna,« je Bregarjeve močne besede o pretepu še podkrepil Skandinavec, ki se je od svojih levinj hitro navzel balkanskega duha. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije