BIATLON

Anamarija šokirala vse po vrsti

Lampičeva ognjeni krst med biatlonsko elito prestala z vrhunskim 5. mestom. Nad slovensko junakinjo očarana tudi nekdanja nemška zvezdnika.
Fotografija: Anamarija Lampič je že takoj poskrbela za veliko presenečenje. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Anamarija Lampič je že takoj poskrbela za veliko presenečenje. FOTO: Jure Eržen

Ko je Anamarija Lampič spomladi šokirala z novico, da zapušča smučarski tek in se seli v biatlon, so mnogi le zmajevali z glavo. Njeni nepričakovani odločitvi so se čudili tudi na Smučarski zvezi Slovenije (SZS), prepričani, da ravna napak, ko se poslavlja od športa, v katerem je dosegla že odmevne uspehe in v katerem bi bila prihodnje leto na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici zagotovo v najožjem krogu favoritinj sprinta v klasičnem slogu. Nihče pač ni verjel, da je lahko 27-letna športnica iz Valburge pri Smledniku podobno uspešna tudi v kombinaciji teka na smučeh in streljanja, sploh pa ne že v krstni sezoni.

A Lampičeva je že na prvi tekmi za pokal IBU v Idre Fjällu na Švedskem, na kateri si je s šestim mestom zagotovila vstopnico za nastop med elito lovcev na smučeh, potrdila, da se je hitro prilagodila na nov šport, že ob ognjenem krstu v biatlonskem svetovnem pokalu pa je na včerajšnjem sprintu v Hochfilznu vse po vrsti presenetila z vrhunskim petim mestom. Potem ko je leže zadela vseh pet tarč, je bila stoje manj natančna, saj je zgrešila trikrat.

Toda z najhitrejšim tekom je na progi kot za stavo prehitevala (bolj uveljavljene) tekmice in na koncu za nemško zmagovalko Denise Herrmann-Wick, ki je pokrila vseh deset tarč, zaostala za 35,8 sekunde. Na drugo stopnico odra za najboljše se je povzpela Čehinja Marketa Davidova (+ 18,1 sekunde/1 zgrešena tarča), tretje mesto pa je osvojila Francozinja Julia Simon (+ 20,1/1), ki je imela pred slovensko junakinjo 15,7 sekunde naskoka. Pred Anamarijo se je vrinila le še četrtouvrščena Švedinja Elvira Öberg (+ 32,4/2).

Anamarija: To je kar noro

»Tokrat se nisem počutila tako sveže kot na tekmah na Švedskem. Verjetno so tamkajšnje preizkušnje in potovanje terjali svoj davek, saj sem imela malo utrujene noge. Kljub temu sem bila očitno zelo hitra. Zelo sem vesela, da sem leže ustrelila ničlo, pri streljanju v stoječem položaju pa me čaka še veliko dela. Vseeno je kar noro, da sem se s tremi zgrešenimi tarčami prebila tako visoko,« se je sama sebi čudila Lampičeva, ki so si jo zaželeli tudi pred mikrofonom nemške televizijske postaje ZDF.

»To je verjetno presenečenje za vse – ne le zame! Počutila sem se dobro in zelo sem zadovoljna z ničlo v streljanju leže, a tudi trije zgrešeni streli v stoječem položaju niso tako slabi. Lahko bi zgrešila tudi vseh pet,« je v smehu pristavila članica kranjskega Triglava in na vprašanje, ali je kaj pomislila na to, kaj bi bilo, če bi zgrešila le en strel manj, odkimala z glavo.

»No, na naslednjem sprintu bom dala spet vse od sebe in poskusila zadeti vse tarče,« je še dejala Lampičeva, nad katero sta bila očarana tudi nekdanja vrhunska nemška biatlonca Laura Dahlmeier in Sven Fischer, ki sta skoraj v en glas ocenila, da je bil Anamarijin nastop senzacionalen. Novo priložnost za dokazovanje bo imela Lampičeva že na jutrišnjem zasledovanju, na katero sta se uvrstili tudi njeni reprezentančni kolegici Polona Klemenčič (+ 1:42,5/3) in Živa Klemenčič (+ 1:53,4/1), ki sta pristali na 43. oziroma 49. mestu. Danes (13.45) bo v Hochfilznu na sporedu moški sprint. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije