FENOMEN

Amerika bo Dončića plačala z milijoni

Luka Dončić je najboljši igralec evrolige, v svoje vrste ga vabi severnoameriška poklicna liga NBA. Morda z nekdanjim slovenskim selektorjem Igorjem Kokoškovom?
Fotografija: Luka Dončić Foto Profimedia
Odpri galerijo
Luka Dončić Foto Profimedia

Šest let bo od tedaj, ko je 13-letni fantič Luka Dončić iz Ljubljane dokončno prepričal Realove oglednike, da so ga povabili v kraljevi klub. Zanj se je zanimal tudi turški Fenerbahče, ki danes gotovo obžaluje, da se ni bolj potrudil in v svoje vrste zvabil verjetno najbolj talentiranega igralca zadnjih desetletij. Oče Saša Dončić pa je pripomnil, da je šel sin v Real za sladoled in kokakolo, predvsem pa po košarkarsko in osebnostno rast. Mati Mirjam Poterbin in oče sta ga izmenjaje obiskovala. Real je dobro poskrbel za fanta, ki je na treningih in tekmah mlajših selekcij dokazal, da ni le eden od mnogih. Luka je imel vedno nekaj več. Predvsem lahkotnost in otroško igrivost, ki ju je ohranil vse do članske konkurence. Pri 19 letih je košarkarski zvezdnik, ki ga pozorno spremlja tako Evropa kot verjetno njegov novi drugi dom Združene države Amerike.

Sezona presežkov

Za Luko je izjemen redni del evrolige, ki ga je končal kot neuradno najkoristnejši igralec tega prestižnega tekmovanja. Po uvodnih 30 tekmah rednega dela najboljšega klubskega tekmovanja na stari celini je v povprečju nanizal 16,9 točke, 4,8 skoka, 4,6 podaje in 1,2 pridobljene žoge, kar je bilo dovolj za statistični indeks 22,7. Real je popeljal do 5. mesta in četrtfinala s Panathinaikosom.

Luka Dončić Foto Drago Perko
Luka Dončić Foto Drago Perko

Luka je bil štirikrat najkoristnejši igralec kroga, sicer pa je tretji strelec rednega dela, pred njim sta le Rus Aleksej Šved (21,4) in Francoz Nando de Colo (17,1). Da je dobil tako vlogo v Realu, je v prvi vrsti zaslužen sam, a če se španski zvezdnik Sergio Llull avgusta lani na pripravah reprezentance ne bi poškodoval, bi bilo verjetno drugače. Po novem je žoga in usoda Reala v rokah Luke Dončića, ki je zaupanje trenerja Pabla Lasa mojstrsko upravičil.

Mama končala ugibanje

Verjetno se je v minulih mesecih že naveličal nenehnih vprašanj o odhodu v ligo NBA ter primerjav s (prihajajočimi) zvezdniki. Gordijski vozel je presekala kar Lukova mama, ki je pred tekmo Crvene zvezde in Reala 30. marca letos potrdila, da se bo Luka prijavil na nabor, ki bo 21. junija v New Yorku. Ravno ob koncu španskega prvenstva, v katerem se Real spogleduje z novo krono. Veliko pozornost mu namenjajo tudi ugledni ameriški mediji s športno mrežo ESPN na čelu, ki je Luko v simulaciji nabora postavila kar na prvo mesto! Do zdaj je bil na naboru najvišje izbrani Slovenec Boštjan Nachbar, ki je bil leta 2002 15. izbor Houstona.

Kje bo Dončić pristal, je težko napovedati. Po nekaterih izračunih ima največ možnosti prav Phoenix. Tu pa se lahko splete že nova zgodba, v katero je vključen tudi selektor evropskih prvakov Igor Kokoškov. Ameriški mediji so pred časom poročali, da je prav Igor glavni kandidat za novega trenerja v Arizoni.

Luka Dončić Foto Jože Suhadolnik
Luka Dončić Foto Jože Suhadolnik

»Če bi Igor in Luka sodelovala, bi bilo dobro za Luko, ki bo prvi dve sezoni potreboval nekaj pomoči, da se navadi na ritem​ NBA,« je pred dnevi dejal Goran Dragić, ki dobro ve, kaj pomeni taka pomoč. Prav Kokoškov je bil tisti, ki je stal ob strani Dragiću v Phoenixu, ko je bil sprva na stranskem tiru. Da bi Kokoškov in Dončić združila moči, si želi tudi menedžerska agencija BDA, ki bdi nad kariero obeh, hkrati pa ima v svojem portfelju glavne slovenske reprezentante (brata Dragić, Klemen Prepelič, Anthony Randolph) in nekdanje igralce (Rašo Nesterović, Matjaž Smodiš, Jaka Lakovič).

Naravni naslednik Gorana Dragića

Ko se je Dončić po številnih špekulacijah lani pojavil v dresu reprezentance in izdatno prispeval k osvojitvi evropskega naslova, je bilo takoj jasno, komu bo kapetan reprezentance Goran Dragić predal dirigentsko palico. »Lahko smo zelo ponosni, da imamo tak biser v Sloveniji, kot je Luka Dončić. Z 18 leti je že dokazal, da je pravi lider. Zato verjamem, da bo v prihodnosti še veliko medalj!« je dejal Dragić na sprejemu v Ljubljani. Vprašanje pa je, koliko bo Dončić sploh lahko pomagal reprezentanci. Ker se kvalifikacije za velika tekmovanja (SP in EP) igrajo med sezono, je jasno, da ga iz lige NBA ne bo. In ni izključeno, da bi mu v prvem in drugem poletju v novem klubu svetovali, naj se raje posveti pripravi na sezono, kot pa da izgublja čas z reprezentanco. Precej bo odvisno tudi od pogodbe v NBA, če bo v njej tudi kak člen glede reprezentance, ki ga poleti potrebuje v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

Luka Dončić Foto Blaž Samec
Luka Dončić Foto Blaž Samec

Morda pa bomo Luko vendarle še gledali v Evropi. Vsaj še ena sezona v Madridu bi ekipi pomagala prebroditi pomladitev zasedbe. Morda bi k tej odločitvi lahko prispeval tudi napovedan podpis pogodbe s Klemnom Prepeličem, ki si ga Real menda zelo želi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije