ALPSKO SMUČANJE

Sprašuje se, kaj je šlo narobe

Ilka Štuhec rezultatsko medlo opravila smukaški preizkušnji v Kanadi. Miha Hrobat s 16. superveleslalomskim mestom vpisal dosežek kariere.
Fotografija: Ilka Štuhec je Ester Ledecki prva čestitala za zmago. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je Ester Ledecki prva čestitala za zmago. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Ilka Štuhec je tekmovalno vrnitev po ozdravitvi februarske poškodbe kolena, vsaj uvodni dve tekmi v Lake Louisu, začela na 17. in 21. mestu. Prvi smuk nove sezone v svetovnem pokalu je sicer dobila Čehinja Ester Ledecka. Ta se je v zgodovino vpisala na lanskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, ko je v alpskem smučanju presenetljivo osvojila naslov prvakinje v superveleslalomu, v svoji prvi panogi, deskanju na snegu, pa si je priborila zlato odličje v paralelnem veleslalomu. Za 24-letno Ledeckovo je bila to prva zmaga v svetovnem pokalu, za 35 stotink sekunde je ugnala drugouvrščeno Švicarko Corinne Suter, za 45 stotink sekunde pa na tretjem mestu Avstrijko Stephanie Venier. Zaostanek Štuhčeve na 17. mestu je bil 1,85 sekunde.
Uvodno tekmo v Kanadi so spremljale slabe vremenske razmere. Zaradi novega snega in neutrjene snežne površine so smučarke tekmovale na skrajšani progi z rezervnega starta, začetek tekme pa so zamaknili za eno uro. »Ne strinjam se ravno najbolj, da je 17. mesto dobra uvrstitev, saj vem kaj sem sposobna. Nisem odsmučala tako, kot bi morala, oziroma tako, kot znam. Na dveh ključnih delih nisem bila dovolj napadalna, posledično sem izgubila hitrost,« je dejala dvakratna zaporedna smukaška svetovna prvakinja Ilka Štuhec. Drugi smuk je dobila Avstrijka Nicole Schmidhofer. Aktualna lastnica smukaškega globusa je na koncu prehitela Mikaelo Shiffrin. Ta je bila izjemno hitra in zelo dobro na poti do druge karierne smukaške zmage, a je proti koncu malce zašla iz idealne smeri in na drugem mestu zaostala vsega 13 stotink sekunde. Tretje mesto je šlo Italijanki Francesci Marsaglii (+ 0,43). Štuhčeva, tudi tokrat je nosila številko 13, je preizkušnjo končala na 21. mestu (+ 1,98). Mariborčanki tudi na drugem smuku ni storila pričakovanega in želenega preboja. Po prihodu v cilj ni bila zadovoljna, odgovora na vprašanje, kaj je šlo narobe in zakaj ni dosegla želenega rezultata, pa še ne pozna. »O tem se tudi sama sprašujem. Res je, da sem spet storila nekaj napak, ki pa niso bile katastrofalne. Določene stvari so bile vseeno boljše kot uvodni dan. Dala sem vse od sebe, žal se ni izšlo, kot bi si želela. Vsekakor bomo z analizo ugotovili, kje je vzrok, da ne smučam tako, kot znam. Verjamem in vem, da mi lahko uspe tudi na tekmi smučati tako, kot sem na pripravah v Copper Mountainu. Še vedno vem, da v enem tednu nisem pozabila smučati,« je omenila Ilka.

Izgubljena priložnost

Marco Odermatt je presenetljivo zmagal na drugem superveleslalomu sezone v Beaver Creeku v ZDA. Ta 22-letni Švicar je prvič slavil v svetovnem pokalu, Norvežan Aleksander Aamodt Kilde si je pribojeval drugo mesto z zaostankom desetinke sekunde, tretji, Avstrijec Matthias Mayer, je za zmagovalcem zaostal za 14 stotink. Miha Hrobat je s 16. mestom (+1,52) vpisal najboljši dosežek v svetovnem pokalu, 24-letnik je sicer leta 2015 v Hafjellu osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka v superveleslalomu. Klemen Kosi je prišel do 20. mesta (+ 1,84). Martin Čater je za ekipnim kolegom zaostal za osem stotink sekunde za 26. mesto, Boštjan Kline pa je tekmo končal na 34. mestu (+ 2,19). Štefan Hadalin je svoj superveleslalomski preizkus končal že kmalu po startu.


Smuk v Beaver Creeku je dobil Švicar Beat Feuz, drugo mesto sta si razdelila Avstrijec Vincent Kriechmayr in Francoz Johan Clarey (+0,41). Slovencev ni bilo med dobitniki točk. Kosi je pristal na 35. mestu (+ 1,60), Čater na 43. (+ 1,87.), mesto za njim je bil Hrobat (+ 1,90), Kline pa je tekmo končal na 52. mestu (+ 2,34). »Ne morem biti zadovoljen. To je izgubljena priložnost, nismo se prilagodili razmeram. Tekma je bila zaradi nekaj vetra in difuzne svetlobe zelo zahtevna. Fantje so na celotni kanadsko-ameriški turneji sicer predvsem na treningih kazali, da so v stiku s širšim vrhom. Žal tega niso prikazali na tekmah,« je menil trener slovenskih smukačev Peter Pen

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije