ŠKANDAL S KAVČEM

Po debaklu se je oglasila Novakova in bila sama deležna kritik

Dogajanje v Ankari na evropskem političnem parketu še vedno odmeva.
Fotografija: Ljudmila Novak. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Ljudmila Novak. FOTO: Jože Suhadolnik

'Škandal s kavčem' v Ankari, ko je turški predsednik Redžep Tajip Erdogan svoja visoka gosta iz EU (predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen) posedel enega na stol poleg sebe, drugo pa na bližnji kavč, še vedno dviga prah. Po manjši zadregi se je von der Leynova le usedla na kavč nasproti turškega zunanjega ministra.

image_alt
Ponižanje, o katerem govori vsa Evropa, oglasila se je Violeta Bulc (VIDEO)


Medtem ko nekateri menijo, da je šlo za diplomatski spodrsljaj, drugi ne dvomijo, da je šlo za namerno potezo. Predstavnika EU sta bila v Ankari, da bi se pogovarjali o pravicah žensk, potem ko je Turčija izstopil iz carigrajske konvencije. »Povsem jasno je, da smo svetlobna leta od razumevanja koncepta enakosti in človekovih pravic,« je na twitterju zapisala nekdanja komisarka iz Slovenije Violeta Bulc.

Slovenska evroposlanka Ljudmila Novak, ki prihaja iz iste Evropske ljudske stranke (EPP) kot von der Leynova, pa je dogodek označila za spodrsljaj. Ob pozivu EPP k sklicu plenarne razprave o obisku v Ankari je zapisala: »Spodrsljaj v Turčiji je nerazumljiv in nesprejemljiv. Razprava v Evropskem parlamentu o tem je nujna.« Predsednik EPP Manfred Weber pa je poudaril, da bi moral Michel stati ob strani von der Leynovi, ker pa tega ni storil, je na simbolni ravni pokazal neenotnost EU.Nekateri komentatorji so bili nad zapisom Novakove razočarani, češ da ni šlo za nikakršen spodrsljaj in da bi morala sama kot dolgoletna političarka vedeti, da je šlo za namerno potezo.

Slovenska evroposlanka iz vrst SDS Romana Tomc je bila bolj ostra: »V zadnjem času je EU dobila vsaj 2 veliki zunanjepolitični zaušnici. Iz Rusije in Turčije so EU predstavniki odšli ponižani. EU potrebuje močne in odločne voditelje. Taki, ki niso sposobni zapustiti sestanka ob očitni provokaciji, to prav gotovo niso.«Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas