PANDEMIJA

Nova gripa bo pomorila na milijone ljudi

Strokovnjaki se strinjajo, da ni daleč nova pandemija.
Fotografija: Širjenje gripe je nemogoče ustaviti, trdi strokovnjak. FOTO: GULIVER/THINKSTOCK
Odpri galerijo
Širjenje gripe je nemogoče ustaviti, trdi strokovnjak. FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Britanski strokovnjak za nalezljive bolezni je podal grozljivo napoved, prikimavajo pa mu tudi mnogi drugi strokovnjaki po svetu. Profesor Robert Dingwall je šokiral s trditvijo, da ni daleč dan, ko bo izbruh novega seva gripe, imenovala naj bi se avstralska gripa, v manj kot letu pomoril najmanj 33 milijonov ljudi po vsem svetu. Najhuje je to, da ničesar ne moremo storiti, da bi pandemijo ustavili. »Seveda je najbolj učinkovit način, da se kot posamezniki ubranimo okužbe z gripo, da si redno umivamo roke in si usta med kihanjem in kašljanjem zaščitimo z robcem, a to ne bo dovolj,« svari Dingwall, ki pravi, da smo dosegli stopnjo, ko so razmere popolne za pandemijo, podobno doslej najbolj smrtonosni španski gripi, ki je pred stoletjem izbrisala med 50 in sto milijoni ljudi.

Začetek na živalskih farmah

Napoveduje, da se bo smrtonosna gripa najverjetneje začela na živalskih farmah, kjer v nemogočih razmerah redijo perutnino ali prašiče. Živali tam životarijo v umazaniji, ki je popolno gojišče mikrobov, bakterij in virusov.

Širjenje gripe je nemogoče ustaviti, trdi strokovnjak. FOTO: GULIVER/THINKSTOCK
Širjenje gripe je nemogoče ustaviti, trdi strokovnjak. FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

»Do tega je pripeljala potrošniška družba. Vsi bi cenejše meso, in če ni denarja, da bi za živali primerno skrbeli, bodo te živele v neprimernih razmerah, kjer so možnosti, da zbolijo, ogromne. Ljudje bomo nato zaužili meso bolne živali in tako bo virus preskočil na človeka. Ko se bo to zgodilo, je igre konec,« pravi Dingwall in dodaja, da je gripa tako strašljiva zato, ker ni ničesar, kar bi ljudje lahko storili, da se ne bi širila po svetu: »Izjemno nalezljiva je. Leta 2009 so izbruh poskušali zajeziti s preverjanji na letališčih, kjer so izločali tiste z bolezenskimi znaki, a to je povsem neučinkovito, saj je oseba kužna že približno štiri dni, preden se pokažejo simptomi gripe.« Virus, ki preskoči z živali na človeka, je še nevarnejši in bolj smrtonosen, opozarja strokovnjak za gripo. »Ko virus najde pot do človeka, nas novi sev veliko lažje ubije, saj našim telesom ni znan in so zato popolnoma neodporna proti njemu. Tako se je začela španska gripa,« dodaja profesor, ki ni optimističen niti pri nasvetih, kaj je posameznikom storiti v primeru izbruha pandemije, da bi se zaščitili.

Storiti ne moremo ničesar, da bi pandemijo ustavili. FOTO: GULIVER/THINKSTOCK
Storiti ne moremo ničesar, da bi pandemijo ustavili. FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

»Popolnoma nič. Morda lahko pandemijo prestavimo na nekoliko poznejši čas, če nehamo uživati poceni meso, vzgojeno na farmah, kjer živali živijo v nemogočih razmerah, in se obrnemo na manjše lokalne proizvajalce, katerih živali so zdrave,« svetuje britanski strokovnjak. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije