3D TISKALNIK

Prvo naselje hiš bodo natisnili s tiskalnikom

Nizozemska stavi na tehnologijo, ki bo pocenila nakup. Gradnja, ki je prijazna do okolja, omogoča kreativne oblike.
Fotografija: Tehnologija tiskanja z betonom hitro napreduje. FOTO: Fb Tu Eindhoven/van Mierlo/3dprintedhouse.nl
Odpri galerijo
Tehnologija tiskanja z betonom hitro napreduje. FOTO: Fb Tu Eindhoven/van Mierlo/3dprintedhouse.nl

Na Nizozemskem bodo kot prvi začeli postavljati hiše, natisnjene iz 3D-tiskalnika, ki bodo cenovno bistveno bolj dostopne ljudem. V Eindhovenu bodo najprej postavili pet hiš in jih začeli oddajati. Za najmanjšo se že poteguje 20 družin.

Projekt Mejnik so zaupali gradbenemu podjetju Van Wijnen, ki bi se rado uveljavilo kot vodilno na področju tiskanja z betonom. Prvo hišo naj bi dokončali leta 2019, to bo trisobni bungalov. Sledila bo gradnja štirih večnadstropnih, vse bodo stale v novi soseski Meerhoven zahodno od mestnega središča v bližini letališča. V Eindhovenu so res mahnjeni na tiskanje z betonom, spomnimo se, da je leta 2017 ekipa lokalne univerze pod vodstvo Thea Saleta postavila prvi natisnjen betonski most.

Za najemanje hiš vlada veliko zanimanje. FOTO: Fb Tu Eindhoven/van Mierlo/3dprintedhouse.nl
Za najemanje hiš vlada veliko zanimanje. FOTO: Fb Tu Eindhoven/van Mierlo/3dprintedhouse.nl

»Tiskanje z betonom ima potencial, da korenito spremeni gradbeno industrijo,« je navdušen Theo. »Poleg tega, da lahko natisnejo skoraj vsako obliko, arhitektom omogoča, da oblikujejo zelo fine betonske oblike. Druga prednost pa je seveda varčnost, saj porabimo veliko manj betona, posledično manj cementa, kar zmanjša emisije ogljikovega dioksida.« Uvodoma bodo iz betona izdelali le zunanje in notranje stene domov, vendar računajo, da bo peta hiša, ki bo imela tri nadstropja in tri spalnice, že imela betonske odtočne cevi.


Tudi preostale potrebne inštalacije naj bi takrat že bile natisnjene. Po najbolj optimističnih napovedih bi lahko bile natisnjene 3D-hiše javnosti dostopne že v roku petih let. »Po mojem prepričanju bo takrat že pet odstotkov natisnjenih,« je prepričan predstavnik gradbenega podjetja Rudy van Grup. »Dolgoročno bo tiskanje cenejše od tradicionalne gradnje.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije