TELEFON

Nova suhljata japonka

Sony xperia 5 je kompaktna različica xperie 1 z enako odlično kamero, malo manjšim zaslonom in zmogljivo baterijo.
Fotografija: FOTOgrafije: Staš Ivanc
Odpri galerijo
FOTOgrafije: Staš Ivanc

Nedavno smo se navduševali nad xperio 1 in dejstvom, da je Sony po dolgih letih končno izdelal premijski pametni telefon, ki se lahko v skoraj vseh pogledih kosa z aparati, ki jih ponuja konkurenca.
Aplikacija cinema pro omogoča nekaj več igračkanja pri snemanju videa.
Aplikacija cinema pro omogoča nekaj več igračkanja pri snemanju videa.

Xperia 1 je imela tri kamere, delala je odlične fotografije in video, poganjal jo je superhiter procesor, pomnilnika (delovnega in notranjega) je bilo na pretek, poleg vsega pa je bila prvi pametni telefon z zaslonom z ultravisoko razločljivostjo 4K.
 

Petica za petko?


Zdaj je v naše mastne prste priromala xperia 5, ki se od starejše sestre razlikuje le po velikosti in ločljivosti oled-zaslona, ki meri le 6,1 palca (namesto 6,5 palca) in ima le 1080 x 2520 točk (namesto 1644 x 3840). Razmerje stranic je enako pri obeh, in sicer filmskih 21 : 9. Trooka glavna kamera je identična tisti iz xperie 1, se pravi 26, 52 in 16 mm, pri čemer ima glavna kamera lepo odprto zaslonko (f/1,6), preostali dve pa malo manj (f/2,4), vse tri pa imajo ločljivost 12 milijonov točk.


Enaka je tudi selfie kamera z 8 milijoni točk ločljivosti, ki pa je pri videu omejena na ločljivost 1080p. Tudi fotografije in videoposnetki so (pričakovano) na visoki ravni, pri čemer so Sonyjevi inženirji v primerjavi z xperio 1 še nekoliko izboljšali programski del kamere. To se najbolj opazi pri videonačinu sledenja snemani osebi eye AF (očesni avtofokus), pri čemer kamera zanesljivo sledi očesu, ki ga tudi loči od drugih oči, tako da ga zna prepoznati, ko se snemana oseba vrne v kader, potem ko je stopila iz njega. Pri fotografiji in videu torej nadaljuje in še nadgrajuje zmogljivosti xperie 1.
 

Elegantna in ozka


Oblika telefona je zaradi razpotegnjenega zaslona precej ožja od konkurence, zaradi česar mu nekateri pravijo, da je nova generacija kompaktnih telefonov. Za primerjavo: široka je le 68 mm, medtem ko samsung galaxy S10 in apple iphone 11 z enako diagonalo, a drugačnim razmerjem stranic v širino merita 70,4 oziroma 75,7 mm. Je pa zato nekaj daljša. V resnici sta letošnji xperii zgornjega razreda res lepa telefona, kar je konkreten napredek, če se spomnimo, kako čudne, oglate in debele telefone je še nedavno delal Sony.
 

Odlična baterija


Baterija na papirju sicer ni med najmočnejšimi (3140 mAh), a v praksi drži in drži in drži. Tudi dva dneva. Pozna tudi hitro polnjenje, a vseeno ni tako hitro kot pri nekaterih drugih telefonih. V pol ure se bo napolnila za 53 odstotkov, v eni uri do 80 odstotkov, do polnosti pa bo porabila kar uro in 50 minut. Seveda je petica tudi vodoodporna do pol ure poldrugi meter globoko.


In kot je že tradicija pri Sonyjevih pametnih telefonih, ima tudi xperia 5 namensko tipko za sprožilec kamere na desnem spodnjem robu oziroma desno zgoraj, ko telefon obrnemo vodoravno. Čitalnik prstnih odtisov je na desnem robu telefona, kar zahteva malce prilagajanja, a načeloma deluje hitro in zanesljivo. In cena? Xperia 5 je za stotaka cenejša od enice, a še vedno ni ravno poceni, saj je treba zanjo odšteti 800 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije