REKREACIJA OTROK

Slavni trener: Starši utihnite, naj otroci na tekmi uživajo

Spodbuda staršev je pomembna, glasno komentarje na tekmah pa neprimerno.
Fotografija: Otroci naj v športu uživajo. FOTO: Monkeybusinessimages, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Otroci naj v športu uživajo. FOTO: Monkeybusinessimages, Getty Images, Istockphoto

Starši naj otroka spodbujajo k telesni aktivnosti, ga opogumljajo, da poskusi različne stvari, in ga bodrijo, ko mu kaj ne gre. Toda danes vloga staršev pri športu otrok postaja vse bolj problematična in tega se očitno zavedajo tudi v velikih športnih institucijah, kakršna je angleška nogometna zveza (FA).

Gareth Southgate Foto: Reuters
Gareth Southgate Foto: Reuters
Tako je selektor angleške nogometne reprezentance Gareth Southgate v priročniku FA z naslovom Delamo le pozitivno poslal posebno sporočilo staršem in trenerjem ter zapisal, naj nehajo vpiti na mlade nogometaše. »Zapomnite si, da so to otroci in da jih želimo razviti kot ljudi. Najpomembneje je, da uživajo v nogometu. Majhen odstotek bo šel v profesionalizem, toda to ne sme biti cilj trenerjev otrok,« je med drugim zapisal.

Že leta 2013 je podobno, le da na bolj neposreden in svojstven način, staršem sporočil nekdanji kapetan angleške izbrane vrste Gary Lineker: »Če bi starše le lahko j***** utišali in s tem dovolili otrokom, da uživajo, bi bili začudeni, kakšno razliko bi opazili.« »Obstaja posebna vrsta starša, ki na tekmah izreka smešne žaljivke sodnikom in celo mladim igralcem, ki bi jih morali podpirati. Kot da bi svoje neizživete sanje poskušali doseči prek svojih otrok,« je dodal Lineker in ocenil, da ravnanje staršev, ki na preveč tekmovalen način doživljajo tekme svojih otrok, škodi tako razvoju otrok kot tudi nogometa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije