NA PRVI POGLED

Kakšen je novorojenček, ko se rodi?

Takoj po rojstvu ni rožnat in čist.
Fotografija: Novorojenček in njegov videz vas lahko presenetita. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Novorojenček in njegov videz vas lahko presenetita. FOTO: Shutterstock

Pred rojstvom je plod varen v materinem telesu in v vodnem okolju, ki ga ščiti pred različnimi vplivi in mu omogoča lahkotno gibanje, bistveno drugačno kot po rojstvu. Ena od večjih sprememb, ki jih doživi ob rojstvu, je gravitacija, medtem ko je življenjsko najpomembnejša vzpostavitev respiratornega dihanja, saj je samostojno dihanje ključnega pomena za preživetje in vzpostavitev sesanja in požiranja. Pri tem novorojenčku pomagajo refleksi, ki se kasneje spremenijo v hotene reakcije.

Novorojenček ima lahko na koži izpuščaje, je modrikast, ima otekle veke in spolne organe, vendar je to povsem normalno. Po nekaj dnevih oziroma tednih se počasi premeni v čisto pravega malega človeka. Dojenčki imajo do približno 18. meseca mehke fontanele (mečava) na glavi, kosti še niso spojene. Zdravniki poudarjajo, da je vsa skrb odveč – pri vsakodnevni negi glavice ne morete poškodovati. Če otrokov krvni obtok ne začne takoj delovati z vso močjo, bodo dlani in stopala modrikasti, toda ko otroka prestavite v drugačen položaj, bi morali postati rožnati.

Prav tako je za dojenčke značilno, da so prvih 24 ur veliko budni, vendar to ni pravilo, nekateri pa vse dogajanje v porodnišnici prespijo. Takrat lahko zatisnete oči tudi vi. Ko dobite novega člana družine, to ne pomeni, da morate nad njim bdeti ves čas in preverjati njegovo dihanje. Spočita mati je tudi zadovoljnejša in to pozitivno energijo bo začutil tudi otrok, ki vas bo iz dneva v dan navduševal s svojim videzom, navihanostjo, igrivostjo, nežnostjo ... 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije