PAZLJIVO

Vsi mislimo, da je zdrava, a to je najslabša stvar, ki jo lahko naročimo v kavarni

Rezina limone je preprost način za dodajanje okusa navadni vodi, soku ali čaju, vendar nekatere raziskave kažejo, da ta dodatni okus lahko celo škodi.
Fotografija: Če ste v baru ali restavraciji in vidite natakarje za pultom, ki se z golimi rokami dotikajo limone, je bolje, da se odrečete tej rezinici.  FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Če ste v baru ali restavraciji in vidite natakarje za pultom, ki se z golimi rokami dotikajo limone, je bolje, da se odrečete tej rezinici.  FOTO: Jure Eržen

Študija, objavljena v Journal of Environmental Health, je preučevala, ali so rezine limone, postrežene ob pijačah v restavracijah, okužene z virusi ali bakterijami, in rezultati vzbujajo skrb.

image_alt
Največje zamrznjeno jezero v Evropi je čisto blizu nas

Raziskovalci so zbrali 76 rezin limon iz 21 različnih restavracij. Na skoraj 70 odstotkih zbranih vzorcev so našli škodljive mikrobe na lupini in v notranjosti limone.  

Od kod prihaja vsa ta nesnaga? Po mnenju raziskovalcev Univerze Clemson, ki so to temo vnovič obravnavali pred kratkim, prihajajo mikrobi z umazanih rok, desk za rezanje ali posode.

Njihova študija je pokazala, da se z roke, okužene z E. coli, bakterije vedno prenesejo na mokre limone, ki se jih dotaknemo. Če je limona suha, se bakterije prenesejo v 30 odstotkih. Toda kako pogosto režemo suho limono za v pijačo?

Pa vendarle, niso vsi sevi bakterije E. coli škodljivi in nevarni, a tisti, ki so, lahko povzročijo precej škode našemu zdravju. Za okužbo je dovolj že, da vase dobite od 100 do 200 klic bakterije, kar je zelo malo. Od okužbe do izbruha prvih znakov pa mine v povprečju od tri do osem dni.

Prvi znaki, ki kažejo na okužbo z bakterijo E. coli:

Driska, ki je lahko blaga in lahko zato morda pomislite, da ste le kaj takšnega pojedli, ali pa močnejša driska, ki jo lahko spremljajo celo krvavitve, bolečine v trebuhu in trebušni krči, slabost in bruhanje, povišana telesna temperatura. Hemolitični uremični sindrom velja za najhujši zaplet pri okužbi z baterijo E. coli, pri katerem se število trombocitov (rdečih krvnih celic) v krvi nenadoma zmanjša, v žilah lahko začnejo nastajati strdki, na koncu sledi odpoved ledvic.

Druga študija je pokazala, da lahko večina bakterij preživi tudi v alkoholnih pijačah, v katerih je limona sestavno živilo za boljši okus.

Po mnenju dr. Alana Tegeja, specialista za nalezljive bolezni na kliniki v Clevelandu, bi morali biti pozorni na ljudi, torej na natakarje, ki pripravljajo hrano in pijačo.

Če ste v baru ali restavraciji in vidite natakarje za pultom, ki se z golimi rokami dotikajo limone, je bolje, da se odrečete tej rezinici. Seveda je tveganje za okužbo veliko manjše, če si med strežbo nadenejo plastične rokavice.

Ljudje z zdravim imunskim sistemom so odpornejši proti takim okužbam kot tisti, ki imajo oslabljen imunski sistem.

In mi, športni rekreativci, ki tako obožujemo regeneracijske napitke z limono, bi morali biti še posebno pozorni na to.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije