V BOJ PROTI RAKU

V boju proti raku lahko veliko postorimo tudi sami

Postaviti se po robu raku. Ne, ni res, da rak vedno zmaga.
Fotografija: Boj proti raku! FOTO: Lanastock Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Boj proti raku! FOTO: Lanastock Getty Images/istockphoto

Zmanjšanje tveganja za raka je pomembno, veliko bolj kot le kot skrb za splošno zdravje in dobro počutje. Kaj priporočajo strokovnjaki za zmanjšanje tveganja za razvoj raka?

image_alt
Če slabo spite, morate storiti tole

Zdrava prehrana, redna telesna aktivnost in izogibanje tobaku so ključni dejavniki pri zmanjševanju tveganja za razvoj raka.

Prekomerno uživanje alkohola je povezano z večjim tveganjem za različne vrste raka. Omejitev vnosa alkohola ali, še bolje, popolna abstinenca, lahko zmanjša to tveganje.

Izpostavljanje soncu brez zaščite lahko poveča tveganje za kožnega raka. Uporabljajte sončno kremo z zaščitnim faktorjem, nosite klobuk in obleko za zaščito pred soncem ter se izogibajte izpostavljanju soncu v najbolj vročih urah dneva.

Redni zdravstveni pregledi in presejalni testi lahko pomagajo pri zgodnjem odkrivanju morebitnih rakavih obolenj, kar omogoča zgodnejše in učinkovitejše zdravljenje.

Izogibajte se izpostavljanju rakotvornim snovem, kot so azbest, radioaktivno sevanje, kemikalije v delovnem okolju.

Prekomerna telesna masa ali debelost sta povezani z večjim tveganjem za razvoj nekaterih vrst raka. Sprejmite zdrave prehranjevalne navade in poskrbite za redno telesno aktivnost, da ohranite zdravo telesno maso.

Cepljenje proti okužbam, kot so hepatitis B in HPV (humani papiloma virus), lahko zmanjša tveganje za razvoj določenih vrst raka, kot so jetrni rak in rak materničnega vratu.

Nadzorovano upravljanje kroničnih bolezni, kot so diabetes, hipertenzija in kronična vnetna stanja, lahko zmanjša tveganje za razvoj nekaterih vrst raka.

image_alt
Sadje, ki znižuje visok krvni tlak

Uživanje raznolike in uravnotežene prehrane, bogate s sadjem, zelenjavo, celimi zrni in vlakninami, lahko pomaga zmanjšati tveganje za razvoj raka.

Učinkovito izogibanje stresu in nadzorovanje stresa in skrb za duševno zdravje lahko posredno zmanjšata tveganje za razvoj raka, saj kronični stres lahko oslabi imunski sistem in poveča vnetni odziv telesa.

Pomembno pa je, da se o protokolih pomenite s svojim osebnim zdravnikom, ki vam bo povedal, katero priporočilo morda za vas ni najboljše.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije