KRVNI TLAK

Sadje, ki znižuje visok krvni tlak

Da, tudi pravilno izbrano sadje lahko pomaga v boju proti previsokem pritisku.
Fotografija: Nekatere vrste sadja veljajo za koristne pri zniževanju krvnega tlaka zaradi vsebnosti hranil, kot so antioksidanti, kalij, magnezij in vlaknine. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Nekatere vrste sadja veljajo za koristne pri zniževanju krvnega tlaka zaradi vsebnosti hranil, kot so antioksidanti, kalij, magnezij in vlaknine. FOTO: Črt Piksi

Visok krvni tlak, imenovan tudi hipertenzija, je stanje, pri katerem je tlak krvi v arterijah višji od običajnega. Gre za pogost problem, ki dolgoročno poveča tveganje za resne zdravstvene težave, kot so srčni infarkt, možganska kap, srčno popuščanje, bolezen ledvic in druge srčno-žilne bolezni.

image_alt
Država bi se morala zavedati, da so telesno aktivni ljudje zdravo jedro vsake družbe

Pogosto se visok krvni tlak imenuje »tihi morilec«, saj ne povzroča očitnih simptomov, vendar lahko na dolgi rok povzroči poškodbe arterij in organov.

Dejavniki tveganja za visok krvni tlak so nezdrava prehrana, prekomerna telesna teža, pomanjkanje telesne aktivnosti, kajenje, prekomerno uživanje alkohola, stres, starost, genetika.

Nekatere vrste sadja veljajo za koristne pri zniževanju krvnega tlaka zaradi vsebnosti hranil, kot so antioksidanti, kalij, magnezij in vlaknine.

Sadje, ki pomaga pri zniževanju krvnega tlaka:

Banane: Bogate so s kalijem, ki uravnava krvni tlak in zmanjšuje tveganje za hipertenzijo.

Avokado: Vsebuje veliko kalija ter je bogat vir zdravih maščob in vlaknin, kar prispeva k zdravju srca in znižuje krvni tlak.

Jagode: Polne so antioksidantov, ki znižujejo krvni tlak in zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni.

Hruške: Vsebujejo vlaknine in antioksidante ter so nizkokalorična izbira, ki lahko pomaga uravnavati krvni tlak.

Citrusi (limone, pomaranče, grenivke): Bogati so z vitaminom C in antioksidanti ter vsebujejo tudi kalij.

Ananas: Vsebuje encim, ki znižuje krvni tlak in zmanjšuje vnetje.

Jabolka: Bogata so z vlakninami in antioksidanti.

Poleg naštetega ne smemo pozabiti, da se, preden vključite nova živila v prehrano, morate nujno posvetovati z zdravnikom ali strokovnjakom za prehrano.  

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije