ZASPANCI

Prekomerno spanje: zakaj do tega pride in kako to preprečiti

Običajno je, da včasih spite dlje, vendar če se to ponavlja, je nekaj narobe.
Fotografija: Dajte si razlog, da vstanete. FOTO: Arhiv Polet/Shutterstock 
Odpri galerijo
Dajte si razlog, da vstanete. FOTO: Arhiv Polet/Shutterstock 

Razlogov za slab spanec je lahko več, večino jih takoj prepoznamo - preboleli ste gripo, preveč ste vadili, trenirali, zato od utrujenosti ne morete zaspati, preživeli ste slab dan, imate skrbi ...

image_alt
Velnes niso samo savne in masaže

Vendar pridejo tudi jutra, ko enostavno ne morete vstati. In ko vstanete, opazite, da sploh ni več jutro. In to se ponavlja in ponavlja, lahko tudi do popoldneva ali zgodnega večera. Specialistka za spanje Michelle Drerup, psihologinja ima odgovor:

»Včasih telo potrebuje malo več časa, da si opomore. Vsaka vrsta poškodbe, bolezni ali delovnega urnika, ki nam skrajšuje spanec, lahko povzroči, da spimo dlje kot običajno. Na splošno ni razloga za skrb. Vendar nas to lahko moti, ker se kljub dolgemu spanju ne počutimo spočiti.

Kaj se šteje za pretirano spanje?

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) odrasli običajno potrebujejo od sedem do devet ur spanja na noč.

Za najstnike, stare od 13 do 18 let, je potreba po spanju nekoliko daljša: CDC priporoča od osem do deset ur na noč.

Toda znotraj teh ocen obstaja prostor za posamezne razlike. Vsi poznamo ljudi, ki se dobro počutijo po šestih urah spanja. Obstajajo pa tudi tisti (uradno znani kot zaspanci), ki imajo navado, da gredo spat ob 21. uri, da se lahko zbudijo ob 7. uri.

Karkoli deluje za vas, je verjetno dobro. Razen če spalne navade vplivajo na vaše vsakodnevno delovanje, pravi dr. Drerup. To bi lahko pomenilo, da imate težave pri pravočasnem prihodu v službo, na fakulteto ali v šolo, na sestanke in v koraku z rutinskimi zahtevami vsakdanjega življenja, kot so prehranjevanje, vzdrževanje osebne higiene, plačevanje računov in skrbi za otroke ... Ko pride do tega, postanete zaskrbljeni.

Kako vemo, ali spimo preveč?

V večini primerov ljudje, ki preveč spijo (hipersomnija), spijo devet ali več ur na noč več tednov, pa se kljub temu zbujajo utrujeni in omamljeni.

»Pogosta izkušnja s prekomernim spanjem je, da več, ko spite, slabše se počutite,« ugotavlja dr. Drerup.

Znaki prekomernega spanja so lahko:

- ne slišimo budilke,
- zbudimo se z budilko, vendar jo izklopimo in gremo nazaj spat,
- zbudimo se, pa ne moremo vstati iz postelje,
- večino dni se zbudimo z glavobolom (to je lahko tudi simptom spalne apneje),
- vedno se počutimo zaspani, ne glede na to, koliko spimo,
- nikoli se ne počutimo sveži in spočiti.

Če to traja več kot šest do osem tednov, razmislite o pogovoru s svojim zdravnikom.

image_alt
Če ste že mislili, da ste prestari za športno rekreacijo, preberite tole

Pogosti vzroki za prekomerno spanje

Prekomerno spanje je simptom osnovne motnje in ne motnja sama po sebi. Zato je določitev temeljnega vzroka pomemben del učinkovitega zdravljenja.

Dr. Drerup pravi, da sta glavna krivca dve motnji: nezdravljena spalna apneja, motnja, ki povzroči, da prenehamo dihati med spanjem. Ko se to zgodi, nas možgani poskušajo zaščititi, tako da nas prebudijo.

Ljudje s hudo spalno apnejo se lahko zbudijo več kot 30-krat na uro, kar preprečuje zdrav, miren spanec.

Dnevna zaspanost, jutranji glavoboli in izčrpanost ob prebujanju so pogosti znaki spalne apneje, ker povzroča razdrobljen, moten spanec. 

Tudi ko ljudje s spalno apnejo spijo dlje, se ne počutijo bolje, ker se motnja nadaljuje. Na srečo je apnejo med spanjem razmeroma enostavno diagnosticirati in obvladati s pomočjo zdravnika ali specialista za spanje.

Drugi krivec je velika depresivna motnja, motnja razpoloženja, ki povzroča občutke žalosti, izgubo zanimanja za dejavnosti, v katerih smo nekoč uživali, in motnje mišljenja, spomina, prehranjevanja in spanja.

»Ljudje z depresijo lahko pretirano spijo, ker preprosto nimajo občutka, da se lahko soočijo z dnevom. Obstaja občutek, da je spanje nekakšen beg, način, da se izognemo soočanju z življenjem«, pojasnjuje dr. Drerup.

Kar 15 odstotkov ljudi z depresijo se sooča s čezmernim spanjem.

Na srečo je depresijo mogoče diagnosticirati in zdraviti. Z učinkovitim zdravljenjem je simptome, vključno s čezmernim spanjem, običajno mogoče obvladati.

image_alt
42-letna mama z dvema najstniškima otrokoma gre končno v fitnes

Druga stanja, ki so včasih povezana s prekomernim spanjem, vključujejo:

- narkolepsija
- kronične bolečine
- hipotiroidizem
- določena zdravila
- motnje uživanja snovi

Včasih je težko reči, kaj je vzrok in kaj posledica, ugotavlja dr. Drerup.

»Večina asociacij je dvosmernih, kar pomeni, da so učinki lahko obojestranski. Na primer, depresija lahko povzroči prekomerno spanje, prekomerno spanje pa lahko poslabša depresijo. Lahko pa kronična bolečina povzroči prekomerno spanje, vendar pa lahko predolgo bivanje v postelji poslabša kronično bolečino.

Kako zdraviti čezmerno spanje

Ker je pravilno zdravljenje čezmernega spanja odvisno od poznavanja vzroka, bi se moral najprej posvetovati z zdravnikom, svetuje dr. Drerup.

»Če rečemo, da smrčimo in se zbudimo zadihani, bo zdravnik želel izključiti spalno apnejo. Če rečemo, da preprosto ne moremo vstati iz postelje, ker se ne želimo soočiti z dnevom ali se nimamo česa veseliti, bo zdravnik verjetno predlagal pregled za depresijo«, pravi dr. Drerup.

Nasveti, kako prenehati s čezmernim spanjem

Nastavite dosleden čas prebujanja in se ga držite. Postavite budilko na drugo stran sobe. Ko boste vstali, da bi jo ugasnili, boste morda že dovolj budni, da boste vedeli, da je čas za začetek dneva.

Dajte si razlog, da vstanete. Jutranji sestanek ali zajtrk s prijateljem vam lahko zagotovi motivacijo, ki jo potrebujete, da vstanete iz postelje. Ko vstanete, pojdite naravnost v kopalnico, si umijte obraz in si umijte zobe. Pospravite posteljo, takoj ko se zbudite. Začnite s telesno aktivnostjo, takoj ko se zbudite. Še bolje – vadite zunaj.

Izpostavljenost jutranji svetlobi je lahko zelo koristna pri povečanju budnosti. Torej, vzemite svojega psa in pojdite na jutranji sprehod. Prosite za pomoč družinske člane. Ljudje, s katerimi živite, vas morda ne bodo pripravljeni zbuditi, vendar jih vseeno prosite za pomoč, da vas zbudijo ob določeni uri. Tako bodo postali tudi del vaše motivacijske ekipe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije