PIVO

Najboljše destinacije v Evropi za ljubitelje piva (brez Münchena)

Temperatura se viša, pivo vse bolj paše. Zakaj ne bi šli, na primer, na izlet po pivskih deželah?
Fotografija: Prizorišče craft piva v Bukarešti se je v zadnjih nekaj letih znatno razširilo z novimi priljubljenimi, kot sta znamki piva Ground Zero in Berestroika. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Prizorišče craft piva v Bukarešti se je v zadnjih nekaj letih znatno razširilo z novimi priljubljenimi, kot sta znamki piva Ground Zero in Berestroika. FOTO: Jože Suhadolnik

Razmišljamo, da bi šli s prijatelji v pub in uživali ob pivu. Za ljubitelje piva to ni le še ena oblika zabave, ampak ... način življenja!

image_alt
V superge zjutraj in na tešče? To ni normalno

Nekateri München imenujejo svetovna prestolnica piva. Lani se je prvič po letu 2019 odvil legendarni Oktoberfest, vstopnice za pestro festivalsko dogajanje pa so razprodali v rekordnem času.

Vendar ne bojte se, če ne morete priti v München oktobra, vas to jesen čaka veliko drugih velikih evropskih pivskih mest. Sletna stran Timeout nas je presenetila z izborom. Tudi Prage ni vmes.

Bern (Švica)

Čeprav je švicarsko upravno središče razmeroma majhno, ima kulturo piva dovolj močno, da se znajde na tem seznamu. Bern je dom skoraj 200 pivovarnam in mikropivovarnam, od katerih jih je veliko v neposredni bližini mestnega središča (zlasti okoli najbolj trendovske četrti Breitenrein v mestu).

Kje piti: Kjer koli, če pivo dostavijo s kolesom iz pivnice Kurbel Braeu. Kaj naročiti: Oberbottiger Kurbelbrau, megleno pivo, ki je narejeno brez filtracije, pasterizacije ali stabilizacije.

Wroclaw (Poljska)

Poljska kultura piva je legendarna po vsej Evropi, mesto Wroclaw pa je najboljše mesto za pivo v državi (razen morda Varšave). V zadnjih desetih letih je v Wrocławu opaziti stalno rast mikropivovarn, večina jih je v središču mesta. Na mestnem trgu boste našli tri najboljše: Brovar Złoti Pies, Bierhalle in Spiz Brewery.

Kje piti: Browar Stu Mostów velja za eno najboljših pivnic v mestu. Nahaja se na robu mestnega središča, v bližini Varšavskega mostu. Kaj naročiti: Nigredo Chocolate Mint Foreign Extra Stout je obvezen okus za vse, ki prvič obiščete to pivovarno.

image_alt
Poglejte, kako je videti, ko naenkrat štarta 15.800 smučarjev tekačev

Bukarešta (Romunija)

Prizorišče craft piva v Bukarešti se je v zadnjih nekaj letih znatno razširilo z novimi priljubljenimi, kot sta znamki piva Ground Zero in Berestroika. Ko se znajdete v glavnem mestu Romunije, ne zamudite sprehoda po starem delu mesta, kjer je veliko odličnih pubov.

Kje piti: Naše priporočilo je pivnica Bere şi Bere, kjer strežejo piva najboljših mikropivovarn iz vse države. Kaj naročiti: katero koli pivo znamke Capra Noastră.

Göteborg (Švedska)

Pivo je imelo nekoč pomembno vlogo v švedskem gospodarstvu, mikropivovarne pa so že dolgo del tradicije Göteborga. Medtem je švedska industrija piva nazadovala zaradi konkurence Nemcev in Dancev, a lokalna scena v Göteborgu še naprej uspeva. Modna soseska Ringon je zdaj središče mestne pivske scene.

Kje piti: V mikropivovarni Två Feta Grisar, na levem bregu reke Jeta. Kaj naročiti: pivo Columbus, dvojna IPA z blago grenkobo in okusom po borovih iglicah.

image_alt
Ali veš, zakaj je dobro piti šnops

Pilsen (Češka)

Seveda je Praga precej čarobno mesto, toda ali ste bili v Plznu, še eni centrali piva na Češkem? Tukaj se je rodila svetovno znana vrsta piva - pilsner. Mesto je ohranilo čar starih časov in ponuja veliko priložnosti za spoznavanje (pivske) zgodovine. Organizirajte ogled pivovarn velikih blagovnih znamk, kot sta Pilsner Urquell in Gambrinus, vzemite si čas tudi za male pivovarne v četrti Dobrani.

Kje piti: V mikropivovarni Rokycany v Stočesůju, kjer lahko obiskovalci opazujejo postopek varjenja iz velike dvorane za goste. Kaj naročiti: Pivo Stočeská 11, narejeno iz hmelja iz okolice mesta Žatec v zgodovinski pokrajini Češke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije