ODPRTA KUHINJA

Viralna solata iz stročjega fižola, ki jo morate poskusiti

Stročji fižol v solati je poletna klasika, pripravljen na ta način, ki je obrnorel družbena omrežja, pa vam bo še toliko bolj prirasel k srcu.
Fotografija: Solata iz stročjega fižola. (Foto: bhofack2/Getty Images)
Odpri galerijo
Solata iz stročjega fižola. (Foto: bhofack2/Getty Images)

Stročji fižol je precej nezahtevna rastlina, zato ga v teh dneh pogosto vzpenjajočega se proti nebu opazimo na vrtovih. Je pa tudi izjemno hranilen. Bogat je z vitamini, kot so A, C, K ter vitamini skupine B ter z minerali kot so kalcij, železo, magnezij, kalij in cink. Poleg tega vsebuje veliko vlaknin, ki so pomembne za dobro prebavo in ima nizko kalorično vrednost. Skratka, v poletnem času ga je zares odlično imeti na krožniku.

Obstaja več sort stročjega fižola, ki se razlikujejo po barvi, obliki in velikosti strokov. Najpogosteje gojene sorte so zelenih, rumenih in vijoličnih odtenkov. Stročji fižol se lahko uživa surov, kuhan, pečen ali celo ocvrt. Pogosto ga srečamo v solatah, juhah, enolončnicah, samo pomislite na boranjo, in prilogah. Pri kuhanju je pomembno predvsem to, da ga ne prekuhamo, saj tako ohranimo njegovo hrustljavost in hranilno vrednost. Zato pazite, da ostane al dente, oziroma kuhan na zob. Tako bo obrok deloval veliko bolj svež, hkrati pa bomo v fižolu ohranili več hranilnih snovi, ki nam bodo prišle še kako prav.

Danes bomo iz njega pripravili viralno fižolovo solato, ki je zabeljena z drobljenimi pistacijami, parmezanom, limonovim sokom in svežimi zelišči. Prepričani smo, da bo navdušila tudi vas in postala vaša nova poletna obsesija. 

Za prikaz vsebine in boljšo uporabniško izkušnjo prosimo, da omogočite piškotke družabnih omrežij.

Sestavine

  • stročji fižol
  • pest sesekljanih olupljenih pistacij
  • sol, poper
  • lupinica ene limone
  • sok dveh limon
  • strok česna
  • mlada čebula
  • šopek peteršilja
  • oljčno olje
  • 100 g ribanega parmezana

Priprava

  1. Stročji fižol najprej očistimo, odrežemo pri koncih ter 5 minut kuhamo v vreli soljeni vodi. Med tem nasesekljamo pistacije, peteršilj, česen in mlado čebulo, naribamo parmezan in limonovo lupinico ter iztisnemo sok dveh limon. 
  2. Vse sestavine razen fižola in pistacij stresemo in vlijemo v manjšo posodico in jih dobro premešamo, da dobimo svilnato teksturo. Zabelo prelijemo čez stročji fižol ter vse skupaj bogato posujemo s pistacijami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije

Spletna mesta Dela d.o.o. uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?


Potrjujem vse Sprejmem nujne Več informacij