KIVI

Bogat z vitamini, skromen s kalorijami

Če želimo, da kivi hitreje zori, ga hranimo skupaj z jabolki in hruškami; nekatere sorte lahko uživamo skupaj z lupino.
Fotografija: Ime je dobil po ptiču, zaradi kosmate lupine. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ime je dobil po ptiču, zaradi kosmate lupine. FOTO: Guliver/Getty Images

Še pred leti smo kivi lahko le kupovali v trgovinah, danes pa ga že najdemo na prenekaterem vrtu, zlasti na Primorskem in Vipavskem. Kivi je ovijalka in spada med gozdne trte aktinidije, zato jo lahko speljemo podobno kot trto v brajdo, ki bo dajala senco v vročih poletnih dneh. Gojitelji kivija imajo v tem času opravka z nabiranjem plodov, dobro jih je pobrati pred prvim mrazom.

V zadnjih letih kivi na vrtu, zlasti v toplejših krajih, ni več redkost. FOTO: Guliver/Getty Images
V zadnjih letih kivi na vrtu, zlasti v toplejših krajih, ni več redkost. FOTO: Guliver/Getty Images
Če so plodovi še trdi in prekisli, kar brez skrbi, dozorel bo kasneje, obran. Tudi če ga nimamo na vrtu, ga lahko kupimo v večjih količinah in skladiščimo v kleti, sicer ga pač kupujemo sproti. V primernih razmerah bo ohranil svežino celo nekaj mesecev. Če želimo, da hitro dozori, ga damo skupaj v posodo z jabolki in hruškami pa tudi bananami. Torej je najbolje, da iz zaloge v kleti jemljemo količine za sproti in jih zorimo. Zrelost ploda preverimo tako, da sadež rahlo stisnemo s prsti – če se lupina rahlo vdre, je zrel. V trgovini bodimo seveda obzirni in ne pretipajmo in stiskajmo sadežev kar povprek.


Izvira s Kitajskega, poznamo več vrst. Po svetu se je razširil šele v začetku dvajsetega stoletja, tudi na Novo Zelandijo, kjer so mu dali današnje ime, kosmata rjava lupina namreč spominja na perje ptiča kivija. Plodovi so ovalno okroglasti, veliki kot večje kokošje jajce, pod olupkom se skriva svetlo zeleno meso s črnimi, užitnimi pečkami. Značilen osvežujoč okus je nekaterim prekisel, zato ga kombiniramo z drugim, slajšim sadjem. Sicer pa je povsem dozorel kivi prijetno sladek in mehak, da ga lahko prerežemo na pol in meso kar z žličko izdolbemo.

Zrelega prerežemo na pol in meso izdolbemo z žličko. FOTO: Guliver/Getty Images
Zrelega prerežemo na pol in meso izdolbemo z žličko. FOTO: Guliver/Getty Images
Niti lupiti ga ni težko, le dobro ga držimo, saj je olupljen spolzek in se rad izmuzne iz rok. Še lažje kot z majhnim ostrim nožkom ga olupimo z lupilcem za krompir. Nekatere sorte imajo lupino užitno, zlasti zlati kivi, ima tudi mehkejše in slajše meso. Kivi je izjemna vitaminska bomba, ki ima mnogo pozitivnih učinkov, med drugim dobro vpliva na prebavo, saj vsebuje veliko balastnih snovi. S kalorijami je skromen, le 47 jih ima na 100 gramov, zato se ga brez skrbi do sitega najemo, če nam to ustreza. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije